Η δημιουργική γραφή ως μέσο για την καλλιέργεια ιστορικής ενσυναίσθησης. - Βλασακίδου, Δάφνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα για τη σωστή επικοινωνία, την ουσιαστική συνεργασία και τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων. Στον χώρο της Ιστορίας λειτουργεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του παρελθόντος. Στην παρούσα εργασία διερευνάται κατά πόσο η δημιουργική γραφή μπορεί να ενισχύσει την ιστορική ενσυναίσθηση σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς έχει υποστηριχθεί πως ασκήσεις που αξιοποιούν παιχνίδια ρόλων σε συγγραφική μορφή μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια ιστορικής ενσυναίσθησης. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 26 μαθητές Δ΄ τάξης Δημοτικού Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου στην Ανατολική Αττική. Η ερευνητική προσέγγιση που επιλέχθηκε ήταν αυτή της ποιοτικής έρευνας διότι θεωρήθηκε καταλληλότερη για εκπαιδευτική έρευνα, η οποία ως στόχο έχει την ανάλυση υποκειμενικών νοημάτων και προσωπικών βιωμάτων δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον ερευνητή να είναι παρών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ερευνητική στρατηγική που ακολουθήθηκε είναι η έρευνα δράσης, καθώς πρόκειται για διαλεκτική διαδικασία που εφαρμόζεται σε πραγματικό περιβάλλον με την ενεργητική συμμετοχή ερευνητή και υποκειμένων. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά για τη χρήση δημιουργικής γραφής με στόχο την καλλιέργεια ιστορικής ενσυναίσθησης, τόσο σε θυμικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο, σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Keywords: Δημιουργική γραφή; Ενσυναίσθηση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Ιστορία; Ποιοτική έρευνα; Έρευνα δράσης; Δημιουργική γραφή; Ενσυναίσθηση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Ιστορία; Ποιοτική έρευνα; Έρευνα δράσης