Διερεύνηση των δεικτών διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο - Βλάχος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η ορθή διακυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την πρόοδο και την ευημερία μιας κοινωνίας. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, έχει αποκτήσει περισσότερους υποστηρικτές και η άποψη ότι και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας χώρας επηρεάζεται σημαντικά από τις πρακτικές της ορθής διακυβέρνησης. Η παρούσα εργασία, χρησιμοποιεί μια ανάλυση παλινδρόμησης με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης ως ανεξάρτητες μεταβλητές, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επίδραση των δεικτών αυτών στη μεταβολή του ΑΕΠ, αλλά και άλλων μεγεθών, όπως ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI) και ο δείκτης αντίληψης διαφθοράς (CPI). Τα αποτελέσματα της εμπειρική ανάλυσης υποδεικνύουν σημαντικές συσχετίσεις για αρκετούς από τους προαναφερθέντες δείκτες, τόσο για την Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και επιβεβαιώνει τις ενδείξεις για συσχέτιση μεταξύ των ορθών πρακτικών διακυβέρνησης και επιπέδου ανάπτυξης μιας χώρας. Η εμπειρική ανάλυση είναι από τις ελάχιστες στον τομέα της για την Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη χώρα, ώστε να συνεχιστούν (και να ενισχυθούν) οι διαδικασίες διακυβέρνησης που αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικές για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας.
Keywords: Συγκριτική διακυβέρνηση; Οικονομική ανάπτυξη; Πολιτική επιστήμη; Δείκτες; Διακυβέρνηση; Παλινδρόμηση