Μελέτη του νοσολογικού φάσματος, της χρήσης και του κόστους των υπηρεσιών υγείας μεταναστών - Μπάνου, Κωνσταντίνα Γ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Εισαγωγή: Η είσοδος παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Η αδυναμία αναζήτησης και χρήσης υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους, η μη συστηματική καταγραφή των νοσημάτων, των φαρμάκων αλλά και του κόστους της χρήσης υπηρεσιών υγείας, έχει οδηγήσει στη μη ορθή γνώση του νοσολογικού φάσματος που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για την Δημόσια Υγεία. Σκοπός: Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να αποτυπώσει το νοσολογικό φάσμα, την χρήση αλλά και το κόστος των υπηρεσιών υγείας των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενήθηκαν σε Κέντρο Κράτησης. Η μελέτη σχεδιάστηκε για να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με το επίπεδο υγείας των μεταναστών αλλά και για να συμβάλλει στην υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών υγείας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μεθοδολογία: Έγινε καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων των 4756 αρρένων που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο κράτησης από την αρχή της λειτουργίας του έως και τον Αύγουστο του 2015. Εξ αυτών, οι 1457 έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας και έγινε λεπτομερής καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους. Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το αρχείο SPSS και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε σε p≤0.05. Για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης χρειάστηκε άδεια από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτελέσματα: Το 5,6% των φιλοξενούμενων που έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας εξετάστηκαν για μεταδιδόμενα νοσήματα, το 16,7% έκαναν γενική εξέταση αίματος και το 13,5% έκαναν βιοχημικό έλεγχο. Το 32,8% έκαναν απεικονιστικό έλεγχο με κυριότερη απεικονιστική εξέταση την ακτινογραφία θώρακος σε ποσοστό 27%. Το 4,5% έκανε ηπερηχογραφικό έλεγχο με συχνότερο το υπέρηχο άνω κοιλίας (ήπατος, στο οποίο περιλαμβάνονται χοληφόρα και χοληδόχος κύστης, παγκρέατος, σπληνός) σε ποσοστό 2,4%. Το 0,4% έκανε αξονική εξέταση, με του εγκεφάλου να είναι συχνότερη (0,1%). Σε μαγνητική υποβλήθηκε μόνο 1 άτομο και συγκεκριμένα σε μαγνητική τομογραφία υποφύσεως. Όσο αφορά την εισαγωγή σε νοσοκομείο και την νοσηλεία, μόνο το 3,2% των ατόμων που έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Η πλειοψηφία των ατόμων νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και η συχνότερη κατηγορία Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλείου ήταν οι "Παθήσεις και διαταραχές του πεπτικού συστήματος " σε ποσοστό 0,7%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ζήτηση υπηρεσιών έγινε κυρίως στο ιατρείο εντός του Κέντρου Κράτησης (68,5%) και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου (43,4%). Όσο αφορά το νοσολογικό φάσμα, το 45,6% των ατόμων έπασχαν από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, έπονταν οι παθήσεις του πεπτικού (30,1%) και τα συμπτώματα, σημεία και παθολογικά κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα που δεν ταξινομούνται αλλού (24,9%). Οι συνέπειες τραυματισμού, δηλητηρίασης και ορισμένες άλλες εξωγενείς αιτίες εμφάνισαν ποσοστό 19,6%, οι παθήσεις του δέρματος και του υποδόριου ιστού (18,7%), μετά είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας και την επικοινωνία με υπηρεσίες υγείας (16,7%). Επιπλέον, έπασχαν από ορισμένα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα (15,9%) ,από παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού (15,6%), από ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς (10,3%), με ποσοστό 7,2 οι μετανάστες έπασχαν από παθήσεις του οφθαλμού και των εξαρτημάτων του και έπονται οι παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος (7%), τα εξωγενή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας (4,3%), οι παθήσεις του ωτός και της μαστοειδούς απόφυσης (4%), οι παθήσεις του κυκλοφορικού (2,7%) , οι παθήσεις του νευρικού συστήματος (2,2%), οι ενδοκρινικές, διατροφικές και μεταβολικές παθήσεις (1,3%), οι παθήσεις του αίματος και των αιμοποιητικών οργάνων και ορισμένες διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού (0,2%) και τέλος με ποσοστό 0,2% έπασχαν από συγγενείς ανωμαλίες, διαμαρτίες της διάπλασης και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Επιπλέον, όσο αφορά την χρήση φαρμακευτικής αγωγής, η πλειοψηφία (32,9%) έκαναν χρήση αντιβιοτικών, έπονται η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (31,7%), η χρήση αναλγητικών- αντιπυρετικών (19,9%), η χρήση φαρμάκων που αφορούν την λειτουργία της γαστρικής έκκρισης (19,3%), η χρήση αντιισταμινικών (15,4%) και τέλος ήταν η χρήση φαρμάκων κατά των τοπικών λοιμώξεων (11,8%). Όσο αφορά το κόστος, συνολικά ήταν 88.624,44 ευρώ για την υγειονομική κάλυψη. Συμπεράσματα: Ο συστηματικός προσυμπτωματικός έλεγχος και η συστηματική καταγραφή των νοσημάτων και της χρήσης υπηρεσιών υγείας για τους παράτυπους μετανάστες θα βοηθούσε στην ολιστική αντιμετώπιση και στην χάραξη πολιτικής υγείας στον τομέα του μεταναστευτικού. Τέλος, η συνεχόμενη λειτουργία ιατρείων εντός των Κέντρων υπό την εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και η διαρκής παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από μεταδιδόμενα νοσήματα θα βοηθούσε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αριθμός Εισαγωγής: 011416-011417 cd
Keywords: Μετανάστες -- Υπηρεσίες υγείας; Μετανάστες -- Υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Παράνομοι αλλοδαποί -- Υπηρεσίες υγείας; Παράνομοι αλλοδαποί -- Υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Μετανάστες; Παράνομοι; Ψυχική υγεία μεταναστών; Υγεία μεταναστών; Immigrants; Illegal; immigrant health; Mental health of immigrants