Πελατοκεντρική Στρατηγική και Επιχειρησιακή Επίδοση στα Football clubs της Ελλάδας - Καπετάνιου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η εφαρμογή μίας πελατοκεντρικής στρατηγικής για τους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών άθλησης και αναψυχής μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη, με κυριότερο τη βελτίωση της επιχειρησιακής επίδοσης και την ενίσχυση της πιστότητας των πελατών. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η διερεύνηση του βαθμού υιοθέτησης και εφαρμογής πελατοκεντρικών στρατηγικών από τα football clubs που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, καθώς και η εξέταση της σχέσης μεταξύ της πελατοκεντρικής στρατηγικής με την επιχειρησιακή επίδοση. Η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε 55 football clubs στην Ελλάδα, μέσω ερωτηματολογίου το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από προηγούμενες ερευνητικές μελέτες αναφορικά με τον πελατοκεντρισμό και τη σχέση του με την επιχειρησιακή επίδοση και άλλους σχετικούς παράγοντες της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, η πελατοκεντρική στρατηγική αποτελεί ευρεία επιλογή των football clubs της Ελλάδας, ενώ οδηγεί σε βελτιωμένη επιχειρησιακή επίδοση. Η παρούσα εργασία πιστοποιεί την ισχυρή σχέση μεταξύ πελατοκεντρικής φιλοσοφίας και επίδοσης των επιχειρήσεων και οργανισμών παροχής αθλητικών υπηρεσιών, καταγράφοντας παράλληλα τα ευρήματα της προηγούμενης βιβλιογραφίας που εστιάζει στις πελατοκεντρικές στρατηγικές που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών.
Customer-oriented Strategy and Business Performance in Football clubs in Greece.
Keywords: Αναψυχή - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Ηγεσία στην αναψυχή; Ελεύθερος χρόνος - Διοίκηση και οργάνωση; Πελατοκεντρική στρατηγική; Επιχειρησιακή επίδοση; Αθλητικοί οργανισμοί; Football clubs; Customer-oriented strategy; Business performance; Sports organizations