Η ανάπτυξη της αίσθησης του χιούμορ σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τη δραματοποίηση παραμυθιών με τη χρήση δραματικών τεχνικών. Μια έρευνα δράσης σε μαθητές Δ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου. - Γιαννακούλη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η διατριβή αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να μελετηθεί η επίδραση της δραματοποίησης παραμυθιών με τη χρήση δραματικών τεχνικών στην ανάπτυξης της αίσθησης του χιούμορ των παιδιών. Είναι μια έρευνα δράσης που υλοποιήθηκε σε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα 12 παρεμβάσεων, μία κάθε εβδομάδα, και συμμετείχαν 32 παιδιά 9 έως 10 ετών, μαθητές της Δ΄ τάξης από δυο δημοτικά σχολεία. Με τυχαία επιλογή η μια τάξη ήταν η πειραματική ομάδα και η άλλη ήταν η ομάδα ελέγχου. Χρησιμοποιήθηκαν ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι. Για την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων χρησιμοποιήσαμε το ερωτηματολόγιο Multidimensional Sense of Humor Scale (MSHS) (Dowling & Fain, 1999) και το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Για την ποιοτική έρευνα αξιοποιήθηκε το ημερολόγιο παρατήρησης και η ημιδομημένη συνέντευξη των μαθητών. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η δραματοποίηση παραμυθιών με τη χρήση δραματικών τεχνικών είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αίσθησης του χιούμορ των παιδιών καθώς, μέσω της δραματοποίησης, τα παιδιά μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις χιουμοριστικές πτυχές των παραμυθιών.
Development of a sense of humor in primary school children through dramatization of fairytales using drama techniques. An action research project in fourth-graders.
Keywords: χιούμορ, δραματοποίηση, δραματικές τεχνικές, παραμύθι, humor, dramatization, drama techniques, fairy tale