Άσκηση δημόσιας πολιτικής του κράτους μέσω των Δημόσιων Επιχειρήσεων. Από τον πλήρη έλεγχο στην αποκρατικοποίηση. Το παράδειγμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας Α.Ε. - Δημητροπούλου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έρευνας και σχολιασμού σε αντιπαραβολή με την απελευθέρωση των αγορών παγκοσμίως. Θεωρήθηκε ότι, ο μονοπωλιακός τους κυρίως τρόπος λειτουργίας είναι αντίθετος με το πνεύμα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, των ελεύθερων αγορών και του υγιή ανταγωνισμού. Ο μοναδικός μέτοχος και ιδιοκτήτης αυτών των επιχειρήσεων είναι το κράτος το οποίο, είναι υπεύθυνο για την στοχοθεσία, τη λειτουργία και τα οικονομικά τους αποτελέσματά. Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις αρχικά δραστηριοποιούνταν σε κλάδους οι οποίοι σχετίζονταν με υπηρεσίες που άπτονταν του δημόσιου συμφέροντος. Στην πορεία επεκτάθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες. Το κράτος διαχρονικά χρησιμοποιούσε τις Δημόσιες Επιχειρήσεις για να ασκεί μέσω αυτών διαφόρων ειδών δημόσιες πολιτικές, παρεμβαίνοντας καταλυτικά στη λειτουργία τους και αλλοιώνοντας τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ως συνέπεια, πολλές εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν προβληματικές και οδηγήθηκαν στη λύση της αποκρατικοποίησης. Μία από αυτές της περιπτώσεις υπήρξε ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, η Ολυμπιακή Αεροπορία η οποία υπήρξε η πρώτη μεγάλη Δημόσια Επιχείρηση στην οποία εφαρμόστηκε πλήρης αποκρατικοποίηση.
Exercising goverment policy via Public Companies. From total control to privatization. The example of Olympic Airways SA
Αρ. Εισ.: 170 cd
Keywords: Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις -- Ελλάδα; Μεταρρυθμίσεις; Ιδιωτικοποίηση -- Ελλάδα; Δημόσιες Επιχειρήσεις; Κρατικός παρεμβατισμός; Απορρύθμιση; Αποκρατικοποίηση; Ολυμπιακή Αεροπορία; Public Companies; State interventionism; Deregulation; Privatization; Olympic Airways