Φιλολογική προσέγγιση κοντακίου "Εις το πάθος του Κυρίου και εις τον θρήνον της Θεοτόκου" του Ρωμανού Μελωδού - Δημοπούλου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στο είδος της εκκλησιαστικής ποίησης, στο κοντάκιο. Αναλύονται η ετυμολογία και η προέλευση του κοντακίου και τα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά μορφολογικά γνωρίσματά του. Καταγράφεται η διαίρεση των κοντακίων και η γλώσσα που χρησιμοποιείται για το υμνολογικό είδος. Ακόμα, αναλύεται και η χρήση του κοντακίου ως μέσου πολιτικής προπαγάνδας της πολιτικής ηγεσίας. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον βυζαντινό υμνογράφο τον Ρωμανό τον Μελωδό, στον βίο του, το κοινωνικό πλαίσιο που δραστηριοποιήθηκε, το έργο που παρήγαγε. Αναφέρονται οι πηγές που καθόρισαν το έργο του, καθώς και οι επιδράσεις που είχε τόσο στις μεταγενέστερες βυζαντινές περιόδους όσο και στους νεοέλληνες ποιητές της γενιάς του ΄30. Επιπρόσθετα, αναλύεται φιλολογικά το κοντάκιο του Ρωμανού «Στο Πάθος του Κυρίου και στο Θρήνο της Θεοτόκου». Πραγματοποιείται, λοιπόν, ερμηνευτική, αισθητική και λεξιλογική προσέγγιση του κοντακίου και εξάγονται συμπεράσματα.
Keywords: Ρωμανός , Μελωδός, Άγιος , έδρασε τον 6ο αιώνα -- Εις το Πάθος του Κυρίου και εις τον Θρήνον της Θεοτόκου; Μαρία -- Θεοτόκος -- Ύμνοι; Ιησούς Χριστός -- Πάθη -- Ύμνοι; Χριστιανική ποίηση, Βυζαντινή -- Ιστορία και κριτική; Ύμνοι, Βυζαντινοί -- Ιστορία και κριτική; Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία -- Λειτουργία -- Κείμενα -- Ιστορία και κριτική; Ρωμανός ο Μελωδός; Κοντάκιο; Romanos the Melodist; Kontakio