Η συμβολή των παιδικών χαρών και των σχολικών προαυλίων στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων : Συστηματική ανασκόπηση - Τερζάκη, Αλεξία (My University, 2025)
Οι παιδικές χαρές και τα σχολικά προαύλια αποτελούν βασικοί χώροι παιχνιδιού και κοινωνικής αλληλεπίδρασης για παιδιά και εφήβους, με πιθανές επιδράσεις στη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Ωστόσο, η υπάρχουσα βιβλιογραφία παρουσιάζει ελλείψεις αναφορικά με τη συστηματική τεκμηρίωση της συμβολής αυτών των χώρων στην υγεία των παιδιών. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει μέσα από συστηματική ανασκόπηση τη συμβολή των παιδικών χαρών και των σχολικών προαυλίων στην υγεία και ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων, εστιάζοντας σε επιμέρους τομείς όπως η κινητικές δεξιότητες, η σωματική δραστηριότητα, η κοινωνική ένταξη και η συναισθηματική ευημερία. Αναζητήθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν πρωτογενείς μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2020 έως το 2023 σε διεθνείς επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Εφαρμόστηκαν κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού και ακολουθήθηκαν τα βήματα για τη συστηματική ανασκόπηση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ποιοτικά σχεδιασμένοι και προσβάσιμοι χώροι παιχνιδιού μπορούν να ενισχύσουν τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική υγεία. Παράλληλα, η ύπαρξη ενηλίκων και οι οργανωμένες δραστηριότητες συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την ένταξη παιδιών με και χωρίς αναπηρίες. Οι παιδικές χαρές και τα σχολικά προαύλια αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών, υπό την προϋπόθεση ότι σχεδιάζονται με γνώμονα την ποικιλομορφία, την προσβασιμότητα και την ενεργή συμμετοχή. Η ενίσχυση της πολιτικής για την αναβάθμιση αυτών των χώρων θα μπορούσε να προαγάγει την παιδική υγεία και ευημερία σε κοινωνικό επίπεδο.
Μ.Δ.Ε. 44
Keywords: Παιδικές χαρές; Προαύλιοι χώροι-Σχολεία; Παιδιά και έφηβοι; Ανάπτυξη; Playgrounds; Courtyards-Schools; Children and teenagers; Παιδικές Χαρές; Σχολικά Προαύλια; Ανάπτυξη; Playgrounds; School playgrounds; Development