Διατροφικές διαταραχές παιδιών και εφήβων. Σύγχρονη νοσηλευτική προσέγγιση - Σκαρπέλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Εισαγωγή: Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αφορά τις διατροφικές διαταραχές που παρουσιάζονται σε παιδιά και εφήβους καθώς και τη σύγχρονη νοσηλευτική προσέγγιση. Είναι αρκετά σημαντικό να ακολουθούν σωστές διατροφικές συνήθειες καθώς τους βοηθά σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη και καλή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή διατροφή. Οι συνηθέστερες καταστάσεις στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι η ψυχογενής ή νευρογενής ανορεξία, που προκαλείται από έλλειψη όρεξης όταν το άτομο νοσεί ήδη, η ψυχογενής ή νευρογενής βουλιμία που περιλαμβάνει την υπερφαγία σε συνδυασμό με την πρόκληση εμέτου λόγω ενοχής και η παχυσαρκία που αφορά τη μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στον λιπώδη ιστό. Τέλος, η παρούσα μελέτη ολοκληρώνεται με τον ρόλο του νοσηλευτή στη φροντίδα παιδιών και εφήβων με διατροφικές διαταραχές, στη νοσηλευτική παρέμβαση που πραγματοποιείται αλλά και στη φροντίδα που παρέχει ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια μέσα και έξω από το νοσοκομείο. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους καθώς και η νοσηλευτική παρέμβαση αυτών. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση με τη χρήση λέξεων – κλειδιών: διατροφικές διαταραχές, νευρογενής ή ψυχογενής ανορεξία, νευρογενής ή ψυχογενής βουλιμία, παχυσαρκία, θεραπεία, φροντίδα, παιδί, έφηβος, ο ρόλος του νοσηλευτή, σε διεθνείς βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Medline, PubMed, Scopus, Cochrane Library), καθώς και συνώνυμα και συνδυασμός των όρων. Χρησιμοποιήθηκε το διάγραμμα ροής PRISMA σαν αξιολογικό κριτήριο για την εισαγωγή των άρθρων στη μελέτη. Τα κριτήρια εισαγωγής των άρθρων στη μελέτη αφορούν έρευνες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους και την σύγχρονη νοσηλευτική προσέγγιση. Ωστόσο τα άρθρα είναι δημοσιευμένα από το 2008 – 2023, περιλαμβάνουν μελέτες που αναφέρουν τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα και είναι ποσοτικές μελέτες, προοπτικές μελέτες, μελέτες παρατήρησης ή ποιοτικές μελέτες. Αποτελέσματα: Έπειτα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και τα άρθρα που επιλέχθηκαν για την ολοκλήρωση της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους και δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, με κάποιες να οδηγούν στο θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Η νευρογενής ανορεξία εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους, έχει αρκετές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλείται από τον ίδιο τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Η νευρογενής βουλιμία εμφανίζει συμπτώματα υπερφαγίας με την ενοχή να κυριαρχεί στο μυαλό του καθενός που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αρνητικών συμπεριφορών, επιβλαβών για την υγεία. Είναι πιο σπάνιο να εμφανιστεί και τις περισσότερες φορές είναι αντιμετωπίσιμη. Η παχυσαρκία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και συνεχίζει συνήθως στην εφηβική. Είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών που προκαλούν τα ίδια τα παιδιά, ακόμη και οι γονείς. Έρευνες έδειξαν πως είναι μεγάλα τα ποσοστά θανάτων. Ολοκληρώνοντας, τα κριτήρια που εντοπίστηκαν φαίνεται να κρίνουν αναγκαία την παρέμβαση του νοσηλευτή τόσο στην πρωτογενή όσο στην δευτερογενή και τριτογενή φροντίδα του ασθενή καθώς επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη, στην παρέμβαση και στην ουσιαστική φροντίδα του ασθενή. Συμπεράσματα: Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση. Ωστόσο, για την παροχή φροντίδας του ασθενή, κρίνεται αναγκαία η νοσηλευτική παρέμβαση τόσο στο χώρο του νοσοκομείου όσο και έξω από αυτόν. Λέξεις – Κλειδιά: διατροφικές διαταραχές, νευρογενής ή ψυχογενής ανορεξία, νευρογενής ή ψυχογενής βουλιμία, παχυσαρκία, θεραπεία, φροντίδα, παιδί, έφηβος, ο ρόλος του νοσηλευτή.
Αριθμός Εισαγωγής: 013895 cd
Keywords: Διατροφικές διαταραχές; Παιδιά -- Διατροφή; Έφηβοι -- Διατροφή; Νοσηλευτική διαδικασία; Νοσηλευτική -- Ψυχολογικές απόψεις; Νοσημευτική -- Κοινωνικές απόψεις; Διατροφικές διαταραχές; Νευρογενής ή ψυχογενής ανορεξία; Νευρογενής ή ψυχογενής βουλιμία; Παχυσαρκία; Θεραπεία; Φροντίδα; Παιδί; Έφηβος; Ο ρόλος του νοσηλευτή; Nutritional disorders; Neurogenic or psychogenic anorexia; Neurogenic or psychogenic bulimia; Obesity; Treatment; Care; Child; Adolescent; The role of the nurse