Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της εξωτερικής εμπορικής πολιτικής της - Φυγετάκη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση και στον Χρηματοοικονομικό Σχεδιασμό για Στελέχη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αντικείμενό της είναι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της εξωτερικής εμπορικής πολιτικής της. Η εργασία, σκοπό έχει την πληρέστερη δυνατή προσέγγιση του θέματος, μελετώντας σε βάθος τόσο το Σύστημα Γενικευμένων Δασμολογικών Προτιμήσεων, όσο και τις Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο θα εξεταστεί η σχέση της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής έναντι τρίτων αναπτυσσόμενων χωρών με την Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη (Συνεργασία για την Ανάπτυξη) μέσα από το πρίσμα των κοινών αρχών, στόχων και μέσων. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναλυθεί το ισχύον Σύστημα Γενικευμένων Δασμολογικών Προτιμήσεων, όπου έπειτα από την ιστορική του αναδρομή, θα αναπτύξουμε τις διακρίσεις και τις επιμέρους ρυθμίσεις του. Εν συνεχεία, στο τρίτο κεφάλαιο, θα εξεταστούν διεξοδικά διαμέσου της εξέλιξής τους, οι εμπορικές προτιμησιακές σχέσεις της Ένωσης με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού, αλλά και οι Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης. Στο τελευταίο κεφάλαιο, κατόπιν της προηγηθείσας σχετικής ανάλυσης των δύο μέσων της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
The relations of the European Union with third developing countries in the context of its foreign trade policy
Μ.Δ.Ε. 92
Keywords: Ευρωπαική Ένωση -- Εξωτερικές σχέσεις; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Εξωτερικές σχέσεις; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Οικονομική πολιτική; Αναπτυσσόμενες χώρες; Διεθνές εμπόριο; Κοινή εμπορική πολιτική; Αναπτυσσόμενες χώρες; Σύστημα γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων; Common commercial policy; Developing countries; Generalized system of preferences