Η Εφαρμογή του Ν.4622 (ΦΕΚ Α' 133/07.08.2019) για το Επιτελικό Κράτος. Θεσμική Οργάνωση και πολιτική πρακτική και μεταβολές στη κυβερνητική λειτουργία - Κόκαλη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με θέμα «Η εφαρμογή του Ν. 4622/2019 (ΦΕΚ Α’ 133/07.08.2019) για το Επιτελικό Κράτος. Θεσμική οργάνωση, πολιτική πρακτική και μεταβολές στην κυβερνητική λειτουργία» εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει σκοπό αρχικά να αποτυπώσει εννοιολογικά τις αρχές της δημόσιας πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης αλλά και τον τρόπο που αυτές αλληλεπιδρούν, ώστε να λειτουργούν με την σειρά τους αποδοτικά ως προς την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζεται και αναλύεται η θέσπιση του Ν. 4622/2019, όπου το επιτελικό κράτος πρωταγωνιστεί για να κατοχυρώσει την εύρυθμη λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης αλλά και την ανανέωση του κρατικού και διοικητικού μηχανισμού. Παράλληλα, γίνεται μία ιστορική αναδρομή στα πολιτικά δρώμενα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα και γίνεται μνεία για το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εκάστοτε κυβέρνησης. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά στις παθογένειες και τις διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε συνάρτηση με την οργάνωση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, όπως επίσης δίνεται έμφαση στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με αυτήν από το 2013 έως και την ψήφιση του Ν. 4622/2019, όπου ανανεώνεται, οργανώνεται και αναβαθμίζεται εξ ολοκλήρου. Έπειτα, σκιαγραφείται η δομή και η λειτουργία του νεοσύστατου επιτελικού κράτους στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4622/2019, ενώ συστήνεται και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), η οποία ιδρύεται με σκοπό την ακεραιότητα, την λογοδοσία και την καταστολή της διαφθοράς. Τέλος, γίνεται αξιολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθολικά αλλά και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του Covid-19, ενώ ταυτόχρονα παρατίθεται η καινοτόμα εφαρμογή των νέων υπηρεσιών στο Ν. 4622/2019 με τελική αναφορά στα συμπεράσματα της εν λόγω εργασίας.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια Διοίκηση; Δημόσια Πολιτική; Κυβενητική λειτουργία; Επιτελικό Κράτος; Εθνική Αρχή Διαφάνειας