Ο ρόλος της ψυχικής ανθεκτικότητας στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων - Μπεφάνη, Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ποιότητα ζωής έχει οριστεί ως το αίσθηση ευημερίας ενός ατόμου που προέρχεται από την ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια στους τομείς της ζωής που είναι σημαντικοί γι’ αυτόν. Η έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας αναφέρεται στην επιτυχή προσαρμογή που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο σημαντικών και συνήθως εξουθενωτικών αντιξοότητων της ζωής. Η ικανότητα προσαρμογής στη ζωή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας ζωής. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει το ρόλο της ψυχικής ανθεκτικότητας στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων στη πόλη της Κορίνθου. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η έρευνα διεξήχθη σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) της πόλης Κορίνθου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η συνέντευξη σε ηλικιωμένους. Το τελικό δείγμα της έρευνας αποτελέσαν 150 ηλικιωμένα άτομα. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας δεν ήταν αυτοσυμπληρούμενο και περιλάμβανε 3 ενότητες: α) κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, β) κλίμακα ανθεκτικότητας Connor-Davidson (CD-RISC), γ) ερωτηματολόγιο γενικής υγείας (ΕΓΥ 28), γ) Ερωτηματολόγιο Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (GAD-2). Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα S.P.S.S. 25. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το 65,3% του δείγματος ήταν άνδρες, με μέση ηλικία 74,1 ετών. Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων είχαν υψηλή ψυχική ανθεκτικότητα (70,9) και καλή ποιότητα ζωής (1,72). 6 στους 10 ηλικιωμένους δεν παρουσιάζουν αγχώδη διαταραχή. Επίσης, οι άνδρες παρουσίασαν υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις γυναίκες ως προς τη ψυχική ανθεκτικότητα (p = 0.027). Όσο αυξάνει η ηλικία των ηλικιωμένων αυξάνει και η εμπιστοσύνη στο προσωπικό ένστικτο. Όλες οι διαστάσεις της ψυχικής ανθεκτικότητας συσχετίσθηκαν θετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης. Σχετικά με την ποιότητα ζωής οι γυναίκες φάνηκε να έχουν υψηλότερες τιμές στη συνολική ποιότητα ζωής. Όσο αυξάνει η ηλικία μειώνεται η συνολική ποιότητα ζωής. Αντίθετα, όσο αυξάνει το επίπεδο εκπαίδευσης αυξάνει η συνολική ποιότητα ζωής. Οι άγαμοι και τα άτομα σε χηρεία φαίνεται να έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους έγγαμους και τους διαζευγμένους. Ακόμη, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε χωριό έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε πόλη. Σημαντικό είναι το εύρημα ότι όσο αυξάνει η ψυχική ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων, αυξάνει την καλή ποιότητα ζωής και το αντίστροφο. Επιπλέον, όσο αυξάνει η ψυχική ανθεκτικότητα και η καλή ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων μειώνεται η κατάθλιψη και το άγχος αυτών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα προώθησης της ψυχικής ανθεκτικότητας ως μέσου που επιτρέπει στους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες. Η βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας συνδέεται με την καλύτερη υγεία και ευημερία, επομένως μέτρα για τη γενική βελτίωση της υγείας και της ευημερίας όλων των ηλικιωμένων θα βελτιώσουν επίσης την ψυχική ανθεκτικότητα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012553 cd
Keywords: Ηλικιωμένοι -- Ελλάδα; Ηλικιωμένοι -- Ψυχολογία -- Ελλάδα; Ηλικιωμένοι -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Ηλικιωμένοι -- Ποιότητα ζωής -- Ελλάδα