Η συμβολή τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην ενίσχυση της αυτοαντίληψης μαθητών του Δημοτικού Σχολείου - Πάντου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αποτελεί την αποτύπωση μιας έρευνας δράσης όπως υλοποιήθηκε μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου 2017 στο 39ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Για το σκοπό αυτής, χρησιμοποιήθηκαν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά μέσα συλλογής δεδομένων, προκειμένου να δειχθεί η συμβολή τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην ενίσχυση της αυτοαντίληψης μαθητών Δημοτικού. Ερευνητική υπόθεση της παρούσας εργασίας είναι εάν οι τεχνικές της Δραματικής Τέχνης συντείνουν στην ενίσχυση της αυτοαντίληψης μαθητών Δ΄ Δημοτικού. Σε αυτή την έρευνα έλαβαν μέρος δεκαοχτώ (18) μαθητές εκ των οποίων έντεκα (11) κορίτσια και επτά (7) αγόρια. Για τη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας, χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο ΠΑΤΕΜ ΙΙ (Πώς Αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου) της Susan Harter και μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Εύη Μακρή Μπότσαρη ως ποσοτικό εργαλείο διερεύνησης μαζί με την τήρηση ημερολογίου από την πλευρά της ερευνήτριας. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεωρητικό μέρος της εργασίας. Ειδικότερα, γίνεται εκτενής αναφορά στην έννοια της αυτοαντίληψης και τους, κατά καιρούς, ορισμούς που έχουν δοθεί σε αυτήν. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται λόγος για την Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται ερευνητικά δεδομένα που προάγουν την ενίσχυση της αυτοαντίληψης και, δη, μέσω της Δραματικής Τέχνης. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, καταγράφεται ο σκοπός της έρευνας, οι ερευνητικές υποθέσεις, η μεθοδολογία και τα μέσα συλλογής δεδομένων. Ακόμη, γίνεται λόγος για το δείγμα, την ανάλυση δεδομένων όπως και για τα ευρήματα και τους περιορισμούς.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αυτοαντίληψη; Αφήγηση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δράμα στην εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αυτοαντίληψη; Αφήγηση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δράμα στην εκπαίδευση; Έρευνα δράσης