Ρωμανού Μελωδού, Εις τον Νώε. Ερμηνευτική προσέγγιση και συμβολισμοί σε ένα παλαιοδιαθηκικό Κοντάκιο - Κουτετέ, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στόχος της εργασίας είναι η ερμηνευτική προσέγγιση και η ανίχνευση συμβολισμών σε ένα παλαιοδιαθηκικό κοντάκιο με τίτλο: «Εἰς τὸν Νῶε». Ο ύμνος στον Νώε, ένα από τα πιο ώριμα έργα του Ρωμανού, δεν έχει πλούσια χειρόγραφη παράδοση και δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς. Αρχικά, παρουσιάζονται τα σχετικά με τη Βυζαντινή υμνογραφία και ειδικότερα τη γένεση και την εξέλιξη του κοντακίου καθώς και τα βιογραφικά στοιχεία του Ρωμανού του Μελωδού, συντάκτη του εξεταζόμενου κοντακίου. Στη συνέχεια, ακολουθεί η απόδοση στη νέα ελληνική και ο σχολιασμός του συγκεκριμένου κοντακίου. Επίσης, ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Ρωμανός παλαιοδιαθηκικά θέματα, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζει έρευνας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τέτοιου είδους κοντακίων. Η εργασία ολοκληρώνεται με συμπεράσματα από τη μελέτη του κοντακίου και της σχετικής βιβλιογραφίας.
Keywords: Ρωμανός , Μελωδός, Άγιος , έδρασε τον 6ο αιώνα -- Κοντάκια; Ρωμανός , Μελωδός, Άγιος , έδρασε τον 6ο αιώνα -- Ερμηνεία και κριτική; Ρωμανός , Μελωδός, Άγιος , έδρασε τον 6ο αιώνα -- Εις τον Νώε; Χριστιανική ποίηση, Βυζαντινή -- Ιστορία και κριτική; Ύμνοι, Ελληνικοί -- Ιστορία και κριτική; Βυζαντινή υμνογραφία; Κοντάκιο; Ρωμανός ο Μελωδός; Κοντάκιο «Εἰς τὸν Νῶε»; Byzantine hymnography; Kontakio; Romanos the melodist; Kontakio «To Noah»