Η βαθειά οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα την τελευταία 5-ετία: Αίτια, πολιτικό-οικονομικές διαστάσεις της κρίσης και μέτρα αντιμετώπισης - Δουδούμη, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο συγγραφέας της εργασίας αναφέρεται στην βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία. Επισημαίνει, ότι ο χαρακτήρας της κρίσης αυτής είναι διεθνής και εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης επεκτάθηκε και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης προκαλείται από την διαταραχή του μηχανισμού της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος, ο οποίος έχει αρνητικές επιδράσεις σε όλες σχεδόν τις οικονομικές μεταβλητές και στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ως εκ τούτου, προτείνει την Κεϋνσιανή προσέγγιση , ως την καταλληλότερη και σύγχρονη θεωρία για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων. Κατόπιν συστηματικής διερεύνησης του ελληνικού προβλήματος διαπιστώνει, ότι η θεσμική και πολιτική υπανάπτυξη της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις αναποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον αξιολογεί, ότι η ανεπιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος από την ευρωζώνη , ο αποτυχημένος ρόλος των οίκων αξιολόγησης και η αναποτελεσματικότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή οικονομική κατάρρευση, διευρύνοντας την οικονομική κρίση. Προβαίνει στη συνέχεια σε μία συνολική αποτίμηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Ολοκληρώνοντας , προτείνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να κινηθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης. Τελειώνοντας, κάνει συνολική αποτίμηση της μελέτης και αναφέρει τα κυριότερα συμπεράσματα αυτής.
The wide economic crisis that has affected Greece the last five years: Causes, political-economic dimensions of the crisis and the response measures
Keywords: Οικονομική ύφεση; Οικονομική ανάπτυξη; Ελλάδα--Οικονομικές Συνθήκες; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Ελλάδα--Πολιτική και Διακυβέρνηση; Οικονομική κρίση; Οικονομική ανάπτυξη; Υποανάπτυξη; Δημοσιονομική προσαρμογή; Διαφθορά