Ο πόλεμος της Κορέας και η συμμετοχή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (1950-1955) - Χριστόπουλος, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συμμετοχή της Ελλάδας και η ανάδειξη της γενναιότητας των Ελλήνων Αγωνιστών στον Πόλεμο της Κορέας 1950-1953/55. Θα γίνει λόγος για τα αίτια της έκρηξης του πολέμου, καθώς και των ολέθριων αποτελεσμάτων του. Μέσα από ενδελεχή ανάλυση και μελέτη θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους της επίθεσης της Βορείου Κορέας στην ‘αδελφική’ Νότιο Κορέα, περνώντας τον 38ο παράλληλο, που είχε οριοθετηθεί ως το γεωγραφικό σύνορο των δύο χωρών μετά την διχοτόμηση της Κορέας. Η χερσόνησος της Κορέας είχε πληγεί από Ιαπωνική κατοχή, που έληξε με την απελευθέρωσή της από τις ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.
Keywords: Κορεατικός Πόλεμος, 1950-1953; Κορεατικός Πόλεμος, 1950-1953 -- Συμμετοχή, ελληνική; Κορεατικός Πόλεμος, 1950-1953 -- Ελλάδα; Κορεατικός Πόλεμος, 1950-1953 -- Αίτια; Κορεατικός Πόλεμος, 1950-1953 -- Ιστορία; Κορεατικός Πόλεμος 1950-1953; Κορέα; 38ος Παράλληλος; Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα; Ελληνική Βασιλική Αεροπορία; 13ο Σμήνος; Ελληνική Συμμετοχή; Σόλων Γκίκας; Ιωάννης Δασκαλόπουλος; Ύψωμα Χάρι; Korean War 1950-1953; Korea; 38th Parallel; Greek Expeditionary Force; Royal Hellenic Force; 13th Squadron; Greek Participation; Solon Gkikas; John Daskalopoulos; Hill Harry