Πολυδιάστατο μοντέλο αξιολόγησης απόδοσης προπονητών ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών - Πανουτσόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η προπονητική συμπεριφορά και απόδοση αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα της αθλητικής προσπάθειας και επιτυχίας. Το έργο του προπονητή είναι πολυδιάστατο και πολύπλευρο αφού περιλαμβάνει την φυσική, τεχνική, διανοητική, ψυχολογική και ηθική προετοιμασία των αθλητών. Η μάθηση των αθλητικών δεξιοτήτων αλλά και οι υψηλές επιδόσεις στον αθλητισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του προπονητή, από τον τρόπο μετάδοσης της γνώσης, από το προπονητικό σύστημα, από τις συνθήκες αγωνιστικής προετοιμασίας και από τη φροντίδα του αθλητή πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και μετά από αυτόν. Κατά συνέπεια η μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση της προπονητικής συμπεριφοράς και απόδοσης αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα για την ευημερία και ανταγωνιστικότητα του αθλητικού οργανισμού. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση και αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των προπονητών ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε αναπτυξιακές ηλικίες Για την αξιολόγηση της απόδοσης των προπονητών χρησιμοποιήθηκε προσαρμοσμένο το πολυδιάστατο μοντέλο αξιολόγησης απόδοσης πτυχιούχων φυσικής αγωγής των Kaprinis et al., (2014, 2015). Το μοντέλο αξιολογεί και αποτιμά την προσωπικότητα του προπονητή, την επαγγελματική του συμπεριφορά, τη γνωστική ανάπτυξη, τις ηγετικές του ικανότητες και τη γενική εργασιακή απόδοση. Τα ερωτηματολόγια χορηγήθηκαν σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, όπου οι υπεύθυνοι των ακαδημιών, διευθυντές ή αρχιπροπονητές αξιολόγησαν την εργασιακή απόδοση εκατόν πενήντα (N=150) προπονητών ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών. Τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Διακύμανσης έδειξαν ότι οι προπονητές νεαρής ηλικίας (20-30 ετών) εμφανίζονται περισσότερο εξωστρεφείς και πιο δεκτικοί σε νέες εμπειρίες, ενώ αναπτύσσουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις συγκριτικά με συναδέλφους μεγαλυτέρων ηλικιών. Ταυτόχρονα εμφανίζουν εντονότερο προσανατολισμό στη δια βίου μάθηση, στη δημιουργία οράματος και στη διανοητική υποκίνηση. Τα αποτελέσματα της πολλαπλής ανάλυσης παλινδρόμησης υποστήριξαν ότι θετικοί προβλεπτικοί παράγοντες για μια υψηλή προπονητική απόδοση είναι η ευσυνειδησία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο επαγγελματισμός, η διανοητική υποκίνηση, το όραμα και οι διοικητικές δεξιότητες του προπονητή .
Multidimensional Job Performance Evaluation Model of Youth Sport Football Coaches
Keywords: Ποδόσφαιρο - Προπονητική; Αξιολόγηση; Soccer - Coaching; Evaluation; Προπονητική απόδοση; Αξιολόγηση εργαζομένων; Προπονητές ποδοσφαίρου; Coaching performance; Job assessment; Football coaches