Η συμβολή της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων: μία μελέτη περίπτωσης σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας - Κοσκινά, Πωλίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η αυτοπραγμάτωση, η κοινωνική καταξίωση και η επαγγελματική επιβίωση στον σύγχρονο κόσμο τοποθετούν τις ήπιες δεξιότητες στην κορυφή της επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Η παρούσα εργασία επιδιώκει να προσεγγίσει το θέμα των ήπιων δεξιοτήτων και ειδικότερα της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης, του αισθήματος δικαίου και ηθικής, της δημιουργικότητας, της διαχείρισης χρόνου, της λήψης αποφάσεων και της επίλυσης προβλημάτων, και της καλλιέργειας αυτών σε ενήλικο πληθυσμό αξιοποιώντας εργαλεία της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της έρευνας, υλοποιήθηκε μελέτη περίπτωσης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου έχοντας ως ομάδα στόχο τις εκπαιδευόμενες της Α' τάξης. Η μύησή τους για ένα διάστημα δύο μήνων σε θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις απέδειξε πως οι ήπιες δεξιότητες που κέντρισαν το ερευνητικό ενδιαφέρον ασκήθηκαν και ενδυναμώθηκαν. Οι συμμετέχουσες επέδειξαν στοιχεία όλων των παραπάνω δεξιοτήτων εκφρασμένα ατομικά αλλά και στο κοινωνικό σύνολο της τάξης. Η ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή συναισθημάτων, η συνεργατική στάση, η ενσυναισθητική κατάσταση, η ηθική ακεραιότητα, η δημιουργική κλίση, η συνειδητοποίηση της αντικειμενικότητας του χρόνου, ο δυναμισμός στη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών και η επιστράτευση της λογικής σε κρίσεις αποτιμώνται ως τα οφέλη που αποκόμισαν από το πρόγραμμα των δραματικών τεχνικών.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Ενήλικες; Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας; Μελέτη περίπτωσης; Ήπιες δεξιότητες; Κοινωνικές δεξιότητες; Ενσυναίσθηση; Ήπιες δεξιότητες, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, ενήλικες, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μελέτη περίπτωσης