Εκφάνσεις του νέου-ναζισμού στη σύγχρονη Ευρώπη: παραδείγματα από τη Γερμανία και την Ελλάδα - Παζαρακιώτη Γκαραβέλου, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
H εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του νεοναζισμού στη σύγχρονη Ευρώπη, με παραδείγματα από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Αναφέρονται οι κοινωνικές και πολιτισμικές ανακατατάξεις που εμφανίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα και περιγράφονται ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο εθνικοσοσιαλισμός, η εξοικείωση με το μιλιταρισμό, στα πλαίσια του έθνους-κράτους. Εξετάζεται ο ρόλος του βιομηχανικού και του τραπεζικού κεφαλαίου, η οικονομική κρίση και οι συνέπειες στον κοινωνικό ιστό (αστικά κόμματα, οργανωμένο προλεταριάτο) και σε ποιο βαθμό αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάδυση των φασιστικών ιδεολογιών. Προσεγγίζονται φαινόμενα, όπως η παράνομη μετανάστευση, ο ρατσισμός και η εμφάνιση εκδηλώσεων νεοφασιστικών και ακροδεξιών συμπεριφορών τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Καταγράφεται η κορύφωση του φαινομένου σήμερα, όπου νεοφασιστικά μορφώματα εξελίσσονται, αν και όχι εκ νέου σε μαζικά κινήματα, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού να ελλοχεύει στη διαδικασία εκφασισμού μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών στρωμάτων. Κυριαρχούν οι περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, η έκταση του νεοναζιστικού φαινομένου και οι δυνητικές λύσεις στην αντιμετώπιση του.
Αριθμός Εισαγωγής: 010839-010840 cd
Keywords: Εθνικισμός; Ρατσισμός; Αντισημιτισμός; Κράτος; Εθνικισμός; Ρατσισμός; Έθνος; Εθνικοσοσιαλισμός; Αντισημιτισμός; Καπιταλισμός; Ιδεολογία; State; Nationalism; Racism; Nation; National Socialism (Nazism); Anti-Semitism; Capitalism ideology