Διαστάσεις της εκπαιδευτικής τεχνολογίας στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας: αναλυτικά προγράμματα, διδακτικές μέθοδοι, σενάρια μαθήματος - Δημητρακοπούλου, Ακριβή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τις διαστάσεις της εκπαιδευτικής τεχνολογίας στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα αναλύονται τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών με στόχο να διερευνηθεί η τεχνολογική προέκτασή τους αλλά και το κοινωνικό και παιδαγωγικό υπόβαθρό τους. Τέλος παρουσιάζονται διεξοδικά εκπαιδευτικά λογισμικά, ανοιχτού και κλειστού κώδικα, που μπορούν να ενισχύσουν τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Με την αναλυτική εξέταση των Προγραμμάτων Σπουδών παρατηρείται ότι η πορεία που υιοθετούν ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία των Παιδαγωγικών Ρευμάτων, στοιχείο που πιστοποιεί μια πρακτική ομαλής μετάβασης σε νέα δεδομένα. Αναφορικά με το κοινωνικό υπόβαθρο των Προγραμμάτων παρατηρείται αναντιστοιχία κοινωνικών και εκπαιδευτικών στόχων. Τέλος η ανάλυση, των υπαρχόντων εκπαιδευτικών λογισμικών, επιβεβαιώνει τη διάσταση ανάμεσα στους στόχους που θέτουν τα αναλυτικά προγράμματα και σε αυτούς που επιτελούν τα εκπαιδευτικά λογισμικά. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών λογισμικών και η προσπάθεια δημιουργίας νέων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές απαιτήσεις.
Keywords: Ελληνική φιλολογία -- Μελέτη και διδασκαλία; Ελληνική φιλολογία -- Διδασκαλία με τη βοήθεια του υπολογιστή; Εκπαίδευση -- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές; Εκπαίδευση -- Αναλυτικό πρόγραμμα -- Ελλάδα; Μάθηση, Ψυχολογία της; Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε); Αρχαία ελληνικά; Θεωρίες μάθησης; Αναλυτικά Προγράμματα; Εκπαιδευτικά λογισμικά