Ευελιξία στην απασχόληση και flexicurity - Παπαβενετίου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Λόγω της παγκοσμιοποίησης, της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρήθηκαν συνεχείς μεταβολές στον τομέα της αγοράς εργασίας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αρχικά η μελέτη της εισαγωγής της ευελιξίας στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, η παρουσίαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η ανάλυση της έννοιας της flexicurity (ευελιξία με ασφάλεια) στη συνέχεια και οι συνέπειες από την εφαρμογή τους. Η εργασία επικεντρώνεται στο πως επηρεάστηκαν οι απασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις από την διευρυμένη εφαρμογή της ευελιξίας χωρίς περιορισμούς στην αρχή και πως άλλαξαν τα πράγματα κατά την εμφάνιση της flexicurity. Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση των ευρωπαϊκών μοντέλων flexicurity που δημιουργήθηκαν και τον καθορισμό των τεσσάρων βασικών στοιχείων εφαρμογής πολιτικών flexicurity που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνεται το πόσο μεγάλες διαστάσεις πήρε αυτό το φαινόμενο. Οι προσδοκίες υπήρξαν μεγάλες, τα θεμέλια όμως της flexicurity κλονίστηκαν κατά τη διευρυμένη οικονομική κρίση. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων σήμερα ως προς την εξέλιξη και την αναθεώρηση της flexicurity είναι καθοριστικός.
Αριθμός Εισαγωγής: 013291 cd
Keywords: Απασχόληση (Οικονομική θεωρία); Πολιτική εργατικού δυναμικού -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ωράριο εργασίας, Ευέλικτο -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Αγορά εργασίας -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Βιομηχανικές σχέσεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παγκοσμιοποίηση; Ευελιξία; Ευέλικτες μορφές απασχόλησης; Flexicurity; Ασφάλεια; Απασχόληση; Εργασιακές σχέσεις; Συνέπειες; Ευρωπαϊκά μοντέλα flexicurity; Τέσσερα συστατικά της flexicurity; Αναθεώρηση της flexicurity; Flexibility; Flexible forms of employment; Flexicurity; Security; Employment; Industrial relations; Consequences; European flexicurity models; Four components of flexicurity; Revision of flexicurity