Τα προγράμματα σπουδών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των κρατών-μελών της ΕΕ και η συμβολή τους στην πολιτικοποίηση των μελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών - Πετρίδου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η συμμετοχή των ανθρώπων στις πολιτικές διαδικασίες είναι απαραίτητο στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνιών. Για να επιτευχθεί αυτό, τα άτομα πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και κυρίως να αναπτύσσουν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Για τη διαμόρφωση της πολιτειακής συνείδησης, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η Εκπαίδευση μέσω των προγραμμάτων σπουδών της. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαμορφώσει το μάθημα της Πολιτικής Αγωγής στα σχολεία με ποικίλες μεθόδους, περιεχόμενο και δομή. Η συμβολή του εκπαιδευτικού προγράμματος στην πολιτικοποίηση των μαθητών, οι οποίοι είναι οι μελλοντικοί πολίτες της Ευρώπης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της Δημοκρατίας, σε περίοδο που η αποχή των πολιτών από τα κοινά είναι μεγάλη. Η παρούσα εργασία μέσω της αρχειακής ανάλυσης, αναζητά τον βαθμό που συμβάλλουν τα προγράμματα σπουδών σε αυτό το έργο, έχοντας σκοπό να αναδείξει τις ικανότητες, τα κενά και τον βαθμό ανταπόκρισης στις δημοκρατικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.
The study programs in Primary and Secondary Education of the EU members and their contribution to the politicization of future European citizens
Keywords: Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια; συμμετοχικότητα; πολιτειακή συνείδηση; εκπαιδευτικά προγράμματα; κοινωνικοποίηση