Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Διερεύνηση των Αντιλήψεων των Εκπαιδευτικών για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών των Λατινικών - Βασιλείου, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, είναι η αξιολόγηση του Νέου ΠΣ για το μάθημα των Λατινικών της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου. Η επιλεγείσα ερευνητική μέθοδος είναι η ποιοτική και το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 12 Φιλόλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με πολυετή υπηρεσία που διδάσκουν το μάθημα των Λατινικών σε δημόσια σχολεία της ΔΕ. Δεν εφάρμοσαν το Νέο ΠΣ των Λατινικών καθώς δεν υπηρετούν σε πειραματικά σχολεία, αλλά επιμορφώθηκαν σε αυτό και αποτελούν επιμορφωτές Β΄. Η συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο συλλογής των δεδομένων και έλαβε χώρα διαδικτυακά διαμέσου της πλατφόρμας Zoom αλλά και του Viber με δυνατότητα καταγραφής ήχου και εικόνας.Τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας διατυπώθηκαν ως εξής: 1. Ποιες είναι οι αντιλήψεις των επιμορφωμένων Φιλόλογων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα βασικά στοιχεία του Νέου ΠΣ των Λατινικών; 2. Ποιες είναι οι αντιλήψεις των επιμορφωμένων Φιλόλογων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα χαρακτηριστικά του Νέου ΠΣ των Λατινικών; 3. Πως αντιλαμβάνονται τη δομή του Νέου ΠΣ των Λατινικών οι επιμορφωμένοι Φιλόλογοι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, το περιεχόμενο, τη διάταξη και τον βηματισμό και τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις; 4. Αν και κατά πόσο θεωρούν το Νέο ΠΣ των Λατινικών εφαρμόσιμο οι επιμορφωμένοι Φιλόλογοι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει βέλτιστο; Σύμφωνα με τους Φιλόλογους που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το Νέο ΠΣ των Λατινικών διαφοροποιείται από το υφιστάμενο καθώς χωρίζεται σε δύο θεματικά πεδία τη Λατινική Γλώσσα και τον Ρωμαϊκό κόσμο. Συμφωνούν με τους κατασκευαστές του ότι εφιστάται η προσοχή στον κριτικό γραμματισμό και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθώς και στη γνώση του ρωμαϊκού πολιτισμού με βασική επιδίωξη την καλλιέργεια της ανθρωπιστικής παιδείας. Άλλα χαρακτηριστικά και καινοτομίες του Νέου ΠΣ θεωρούν τη συνοχή μεταξύ γνωστικών αντικειμένων και πεδίων, την ετυμολογική σύνδεση της Λατινικής γλώσσας με τη Νέα ελληνική αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, τη διεπιστημονικότητα και διαθεματικότητα καθώς και τη χρήση των παράλληλων κειμένων. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι οι ΤΠΕ ενσωματώνονται σε μεγάλο βαθμό στο Νέο ΠΣ των Λατινικών. Ωστόσο επισημαίνουν ότι θα ήθελαν να το δουν στην εφαρμογή του και παράλληλα με το νέο σχολικό εγχειρίδιο, αλλά και ότι έγκειται στη διάθεση, γνώση και κατάρτιση του εκπαιδευτικού η ουσιαστική εφαρμογή των όσων προτείνονται στο Νέο ΠΣ. Τέλος ως εμπόδια για την εφαρμογή του αναφέρουν την πίεση στο να περατωθεί η ύλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου, τις εξετάσεις και την τράπεζα θεμάτων στη Β΄ Λυκείου, την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, τη δυσκολία ενσωμάτωσης των ΤΠΕ και την απροθυμία κάποιων μαθητών για δραστηριότητες.
Αριθμός Εισαγωγής: 013650 cd
Keywords: Λατινική γλώσσα -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέο πρόγραμμα σπουδών των λατινικών; Αντιλήψεις επιμορφωμένων φιλόλογων; Λατινική γλώσσα; Ρωμαϊκός κόσμος