Επίπεδα φυσικής κατάστασης σωματικά ενεργών και ανενεργών παιδιών με σύνδρομο down και επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους - Καπαράκη, Ειρήνη (My University, 2025)
Το Σύνδρομο Down είναι μία εκ γενετής χρωμοσωμική ανωμαλία, η οποία περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, με παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη των ατόμων αυτών. Το συγκεκριμένο σύνδρομο συνοδεύεται από μεγάλη ποικιλία συννοσηροτήτων, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βιώνουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό από τις αθλητικές δραστηριότητες. Τα άτομα με DS μειονεκτούν σε σχέση με τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά στην λεπτή και αδρή κινητικότητα , στον συντονισμό και συγχρονισμό των κινήσεων, στον ρυθμό, στη δύναμη, την αντοχή και την ισορροπία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητά τους να εκτελούν λειτουργικά καθήκοντα της καθημερινής ζωής.
Μ.Δ.Ε. 69
Keywords: Σύνδρομο Down; Φυσική κατάσταση - Απόψεις υγείας; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Παιδιά με αναπηρία - Ποιότητα ζωής; Down syndrome; Physical fitness - Health aspects; Physical education for children with disabilities; Children with disabilities - Quality of life; Down syndrome; Physical activity; Quality of life; Physically active; Effects