Διερεύνηση των επιπέδων στρες και φόβου από την πιθανότητα επαφής και νόσησης με Covid-19 καθώς και της ψυχικής ανθεκτικότητας σε σχέση με την ποιότητα ζωής σε γενικό πληθυσμό - Μουλόπουλος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η πανδημία του COVID 19 ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την κατάσταση δοκιμάστηκαν οι αντοχές των υγειονομικών συστημάτων παγκοσμίως. Οι πολιτικές αποστασιοποίησης από την άλλη που επέβληθηκαν από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αποτέλεσαν δοκιμασία για την ψυχική κατάσταση τόσο των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής, που ήρθαν αντιμέτωποι όσο κανένας άλλος με τον ιό, αλλά και του γενικού πληθυσμού που είδε θεμελιώδεις ελευθερίες του να τίθενται σε αναστολή. Με την παρούσα έρευνα γίνεται μια προσπάθεια να διερευνηθούν τόσο η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δημόσιας υγείας αλλά και το ψυχικό αποτύπωμα που άφησε η εμπειρία αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Για το τελευταίο τέθηκαν υπο διερεύνηση 6 ψυχομετρικές κλίμακες. Πιο συγκεκριμένα μετρήθηκαν η κλίμακα φόβου COVID (FCV19S), η κλίμακα στιγματισμού, η κλίμακα αξιολόγησης άγχους (STAI), η κλίμακα brief COPE, η κλίμακα ανθεκτικότητας Connor – Davidson και η κλίμακα ποιότητας ζωής (MVQOLI).
Αριθμός Εισαγωγής: 013426 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα-- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ποιότητα ζωής -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σύστημα υγείας; Κλίμακα φόβου COVID; Κλίμακα στιγματισμού; Κλίμακα αξιολόγησης άγχους; Κλίμακα Breif COPE; Κλίμακα Connor - Davidson; Κλίμακα ποιότητας ζωής; Health care; Fear of COVID scale; Stigmatization scale; State Trait Anxiety Inventory; Brief COPE; Connor - Davidson scale; Missoula vitaw Quality of Life Index