Κοινωνικός τουρισμός και βελτίωση υποδομών για νεφροπαθείς: Η περίπτωση των νεφροπαθών στη Μεσσηνία - Οικονομοπούλου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο κοινωνικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης, προάγοντας την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στην περίπτωση των νεφροπαθών τουριστών στη Μεσσηνία, μιας περιοχής που διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές αλλά και σύγχρονες υγειονομικές μονάδες αιμοκάθαρσης. Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση του βαθμού στον οποίο τα τουριστικά καταλύματα της Μεσσηνίας είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των νεφροπαθών, καθώς και η αξιολόγηση της συνεργασίας τους με υγειονομικές μονάδες. Παράλληλα, η έρευνα επιχειρεί να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς τουρίστες, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού για τη συγκεκριμένη ομάδα. Η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται στην ποσοτική έρευνα μέσω ερωτηματολογίων, που απευθύνονται σε τουριστικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες υγειονομικές υποδομές, η συνεργασία μεταξύ τουριστικού και ιατρικού τομέα παραμένει περιορισμένη. Επίσης, εντοπίζονται ελλείψεις σε προσαρμοσμένες υπηρεσίες και προσβάσιμες τουριστικές εγκαταστάσεις για νεφροπαθείς. Τέλος, προτείνονται δράσεις που περιλαμβάνουν τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών και υγειονομικών φορέων, καθώς και την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων για την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Η έρευνα συμβάλλει στη συζήτηση για την ανάπτυξη του κοινωνικού τουρισμού στην Ελλάδα, με έμφαση στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των νεφροπαθών τουριστών.
Social tourism and infrastructure improvement for kidney patients: The case of kidney patients in Messinia
Αρ. Εισ.: 186 cd
Keywords: Τουρισμός -- Ελλάδα; Ιατρικός τουρισμός -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Οικονομική ανάπτυξη; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Αιμοκάθαρση; Νεφρική ανεπάρκεια; Κοινωνικός τουρισμός; Ιατρικός τουρισμός; Νεφροπαθείς; Μεσσηνία; Τουριστικές υποδομές; Υπηρεσίες αιμοκάθαρσης; Προσβασιμότητα; Βιώσιμη ανάπτυξη; Social tourism; Μedical tourism; Κidney patients; Messinia; Τourist infrastructure; Dialysis services; Accessibility; Sustainable development