Διαφοροποιημένη (ΕΑΕ01) ειδική διδακτική υποστήριξη των Γλωσσικών Δεξιοτήτων σε μαθήτρια με Σύνδρομο Down σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο - Τσέτσιλας, Χριστόφορος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η έρευνα με θέμα «Διαφοροποιημένη ειδική διδακτική υποστήριξη των Γλωσσικών δεξιοτήτων σε μαθήτρια με Σύνδρομο Down σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο» έχει ως στόχο να διερευνήσει τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ειδική διδακτική της ανάγνωσης στο Σύνδρομο Down. Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και αποτελεί μια ατομική μελέτη περίπτωσης 13χρονης μαθήτριας με Σύνδρομο Down και προβλήματα λόγου και ομιλίας, η οποία φοιτά στην Ε’ τάξη ενός Ειδικού ημοτικού Σχολείου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα στοιχεία της έρευνας συνελέγησαν μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης από τις 18/11/2014 έως και τις 03/03/2015 (200 ώρες). Τα εργαλεία για τη συλλογή των ποιοτικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι Λίστες Ελέγχου Βασικών εξιοτήτων (Μαθησιακή Ετοιμότητα, Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Γενικές Μαθησιακές υσκολίες), η αυτοπαρατήρηση και η ετεροπαρατήρηση με βάση το Έντυπο Καταγραφής της ιδακτικής Αλληλεπίδρασης, η διαφοροποιημένη ειδική διδακτική υποστήριξη των Γλωσσικών εξιοτήτων με βάση τους ετήσιους, μηνιαίους και εβδομαδιαίους στόχους καθώς και οι δέκα ημι- δομημένες συνεντεύξεις. Τα εργαλεία για τη συλλογή των ποσοτικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα δέκα γραπτά ανώνυμα ερωτηματολόγια των εμπλεκομένων ενηλίκων με τη μαθήτρια μελέτης περίπτωσης (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό, βοηθητικό προσωπικό, μητέρα), καθώς και τα πέντε διαφοροποιημένα κείμενα με κοινωνικές ιστορίες. Στα αποτελέσματα καταδεικνύεται ότι οι ειδικές διδακτικές διαφοροποιήσεις στο Ειδικό ημοτικό Σχολείο συμβάλλουν σε ικανοποιητικό βαθμό στην εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη της μαθήτριας με Σύνδρομο Down, καθώς και στην ανάπτυξη των Γλωσσικών της εξιοτήτων στον προφορικό και στο γραπτό λόγο. Επιπλέον, το Στοχευμένο, Ατομικό, ομημένο, Ενταξιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Α. .Ε.Π.Ε.Α.Ε.) συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της Εργαζόμενης Μνήμης της μαθήτριας και υποστήριξε σε ικανοποιητικό βαθμό την ικανότητα Ανάγνωσης, την Αναγνωστική Κατανόηση και τη Γραφή της.
Speciale didattica di sostegno delle competenze linguistiche in una studentessa con sindrome di Down in scuola elementare
Diversified teaching support language skills in a student with Down Syndrome in Special Elementary School
Keywords: Σύνδρομο Down -- Ασθενείς - - Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επικοινωνιακή ικανότητα στα παιδιά – Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία – Γλώσσα -- Έλεγχος; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες – Μέσα επικοινωνίας; Διαφοροποιημένη διδασκαλία; Ειδική διδακτική υποστήριξη; Γλωσσικές δεξιότητες; Σύνδρομο Down; Ειδικό δημοτικό σχολείο