Η ΕΕ απέναντι στο αίτημα ένταξης της Κύπρου (1990-2004) - Πολυχρονοπούλου, Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στόχος της παρούσας διατριβής είναι να εξετάσει τη σχέση Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλύονται τα πρώτα βήματα προσέγγισης, οι διμερείς συμφωνίες, και οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η Κύπρος για την ένταξη της. Επίσης, εξετάζεται η στάση της ΕΕ και οι ενέργειες Τουρκίας και Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ενώ παρουσιάζονται και οι ενέργειες που ανέλαβε η ΕΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα. Το Κυπριακό Πρόβλημα επηρέασε έντονα την ενταξιακή διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση λύσης, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, και ιδιαίτερα στο Σχέδιο Κόφι Ανάν και στον τρόπο αντίδρασης των εμπλεκόμενων μερών σε αυτό. Παρουσιάζεται επίσης το καθεστώς όπως έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά το 2004 και την ένταξη στην ΕΕ. Η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την έκταση της παρούσης εργασίας χωρίζεται σε δύο χρονικές περιόδους: α) πριν το 1992, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και β) μετά το 1992, όταν υπογράφηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ (7/2/1992), και η ΕΟΚ μετονομάστηκε σε ΕΕ.
The EU towards Cyprus' Accession Request (1990-2004)
Keywords: Κύπρος--Εξωτερικές σχέσεις--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Εξωτερικές σχέσεις--Κύπρος; Κύπρος; Ένταξη; Ευρωπαϊκή Ένωση; ΕΟΚ; Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Ελλάδα; Τουρκία; Ενταξιακή πορεία