Το πλαίσιο εισαγωγής της αγγλικής γλώσσας στην προσχολική αγωγή: Μία πρώτη αποτίμηση και προτάσεις από τους εκπαιδευτικούς - Τζανή, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας στην προσχολική ηλικία είναι ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος τώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η εισαγωγή των αγγλικών έγινε υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο το σχολικό έτος 2020-2021. Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών αγγλικών σχετικά με αυτή την εισαγωγή καθώς και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο εκπαιδευτικός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Εστιάζει στους σκοπούς αυτής της παρέμβασης, τις γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσουν οι μαθητές, τις πρακτικές που υιοθετούν οι εκπαιδευτικοί αγγλικών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουνκατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν καθώς και την αξιολόγηση της κατάκτησης του γνωστικού αντικειμένου από τα παιδιά. Δεκατέσσερις συμμετέχοντες, 10 από τους οποίους είναι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής και 4εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, ρωτήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο συνέντευξης, που σχεδιάστηκε από την ερευνήτρια. Τα ευρήματα αποκάλυψαν, ότι η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο προβληματίζει και διχάζει τους εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής ως προς την αναγκαιότητά της. Αντιλαμβάνονται τους σκοπούς και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νηπίωνκαι τη διαπολιτισμική επικοινωνία, αλλά τονίζουν την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης του πλαισίου του νηπιαγωγείου, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει στη σχολειοποίησή του. Η ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών μέσα στην ίδια τάξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όπως και η κατάλληλη και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αγγλικής όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας καθώς και το πλαίσιο μάθησης της συγκεκριμένης ομάδας. Τέλος, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα αλλαγών στο πλαίσιο αυτής της εισαγωγής προκειμένου να είναι ουσιαστική, αποδοτική και αποτελεσματική.
Αριθμός Εισαγωγής: 013476 cd
Keywords: Αγγλική γλώσσα -- Μελέτη και διδασκαλία (Προσχολική) -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Νηπιαγωγείο; Αγγλικά; Προσχολική ηλικία; Σχεδιασμός; Εφαρμογή; Αξιολόγηση; Kindergarten; English; Preschool; Design; Implementation; Assessment