Διερεύνηση των παραμέτρων της φυσικής δραστηριότητας σε μαθητές δημοτικού σε επίπεδο εξωσχολικής γυμναστικής - Αντωνίου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να συλλέξει, συζητήσει και αναλύσει δεδομένα από επιστημονικά άρθρα και βιβλιογραφικές πηγές όπως και πρωτογενή στοιχεία που απορρέουν από τη χρήση ερωτηματολογίων έρευνας σχετικά με την διερεύνηση των παραμέτρων της φυσικής δραστηριότητας σε μαθητές δημοτικού σε επίπεδο εξωσχολικής γυμναστικής. Το πρώτο μέρος της εργασίας περιέχει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς και τα αποτελέσματα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από προηγούμενους ερευνητές που εργάστηκαν με ένα πρόβλημα συγκρίσιμο με αυτό. Το δεύτερο μέρος της μελέτης είναι αφιερωμένο στην εμπειρική ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων μέσω ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Η διανομή των ερωτηματολογίων έγινε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Google Forms. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν τυχαία και συνεχεία συμπληρώθηκαν από συμμετέχοντες στην έρευνα. Η συλλογή των δεδομένων ακολουθήθηκε από την επεξεργασία και την ανάλυσή τους με το στατιστικό εργαλείο SPSS. Το αρχικό επίπεδο επεξεργασίας ήταν η περιγραφή των απαντήσεων. Κατόπιν αυτού, οι υπό εξέταση υποθέσεις αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν για να καθοριστεί εάν πρέπει να γίνουν αποδεκτές ή να απορριφθούν. Τέλος, βλέπουμε ότι είναι περισσότερα τα αγόρια που ασχολούνται με την γυμναστική για λόγους ενδυνάμωσης σε σύγκριση με τα κορίτσια, ωστόσο είναι περισσότερα τα κορίτσια που ασχολούνται με την γυμναστική για τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με τα αγόρια όπως επίσης βλέπουμε ότι τα περισσότερα παιδιά που είναι μικρότερης ηλικίας (8-9 ετών) και ασχολούνται με την γυμναστική κάνουν ελαφριά γυμναστική, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 10 ετών κάνουν μέτριας έντασης γυμναστική και τα περισσότερα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (11-12 ετών) κάνουν έντονη γυμναστική.
Keywords: Φυσική αγωγή - Έρευνα; Φυσική αγωγή για παιδιά; Αθλητισμός για παιδιά; Φυσική αγωγή για παιδιά - Μελέτη και διδασκαλία (πρωτοβάθμια); Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία (πρωτοβάθμια); Physical education - Research; Physical education for children; Sports for children; Physical education for children - Study and teaching (elementary); Physical education and training - Study and teaching (Elementary); Φυσική δραστηριότητα; Φυσική αγωγή; Μαθητές δημοτικού; Εξωσχολική γυμναστική; Physical activity; Physical education; Elementary school students; Extracurricular gymnastics