Η κοινωνική προστασία στο τοπικό επίπεδο, νέες παρεμβάσεις και δομές του δήμου Κορινθίων με την αξιοποίηση Εθνικών και Κοινοτικών πόρων - Κεμερλής, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κορίνθου, και ιδιαίτερα στο πως ανταποκρίνεται ο Δήμος στις αυξημένες ανάγκες για παροχή κοινωνικής προστασίας σε περίοδο κρίσης και οικονομικής ύφεσης. Η ανάλυση της κοινωνικής σύνθεσης, τα συμπεράσματα που πρόεκυψαν από την έρευνα στις κοινωνικές δομές, και η μελέτη του θεσμικού πλαισίου κατέδειξαν ότι ο Δήμος Κορίνθου αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδρά πιο γρήγορα από το κεντρικό κράτος δημιουργώντας δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι υπάρχουν και δυσμενείς παράγοντες στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου όπως οι πόροι που προέρχονται από το κεντρικό κράτος ( αποτελεί εξαίρεση ο Δήμος Κορίνθου έχοντας χρηματικά πλεονάσματα), η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, καθώς και η απουσία τεχνικών αξιολόγησης των κοινωνικών υπηρεσιών.
Αριθμός Εισαγωγής: 011174-011175 cd
Keywords: Κοινωνική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση; Κοινωνική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση; Δήμος Κορίνθου; Οικονομική κρίση; Social policy; Local self-government; Municipality of Corinth; Financial crisis