Εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτισμού στο μουσείο και η αξιοποίησή τους στο σύγχρονο σχολείο - Χριστοδούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικών μεθόδων μάθησης, η επίσκεψη των μαθητών σε χώρους πολιτισμού όπως το Μουσείο, αποτελεί συνιστώσα βιωματικής καταγραφής, κοινωνικής μόρφωσης και κίνητρο απελευθέρωσης δυναμισμού για δημιουργία. Τα συλλεγμένα έργα τέχνης έχουν προσδιοριστεί και ταυτοποιηθεί μέσα από έρευνες, έχουν συντηρηθεί πριν εκτεθούν στο βλέμμα του κοινού που διαθέτει την επιλογή να μετακινηθεί μέσα στο Μουσείο διεκπεραιωτικά ή να εκμεταλλευτεί παιδαγωγικά μια τέτοια επίσκεψη. Σε μια σύγχρονη διαδικασία ψηφιακού γραμματισμού, η πολιτιστική αγωγή δύναται να εκμεταλλευτεί εργαλεία τεχνολογίας μέσω παρατήρησης, επεξεργασίας πληροφοριών και ανατροφοδότησης στη σχολική τάξη. Ο σκοπός της έρευνας αυτής αποτελεί μια κριτική ματιά στους ενδεχόμενους τρόπους προσέγγισης μιας ενεργητικής μεθόδου μάθησης εκτός σχολικού χώρου, αλλά και αλληλένδετης με αυτόν, καθώς και καταγραφή των κοινωνικών διαθέσεων των προσώπων και των συλλογικοτήτων. Θα χρησιμοποιηθεί ερωτηματολόγιο για τη συλλογή ευρημάτων και ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Το δείγμα θα αποτελέσουν Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Εκπαιδευτικοί, η Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Μουσείου και εργαζόμενοι μέσα σε αυτό. Το πλαίσιο υλοποίησης προκύπτει μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση, πληροφόρηση και συνεργασία με εμπλεκόμενους πολιτιστικού σχολικού χώρου.
Educational programmes of culture in the museum and their exploitation in modern school
Αριθμός Εισαγωγής: 013013 cd
Keywords: Μουσεία -- Εκπαιδευτικές απόψεις -- Ελλάδα; Μουσεία και σχολεία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα