Η ασφάλεια των μεταναστών στη χώρα υποδοχής - Προύντζου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εντάσσεται στο πεδίο της μελέτης των διεθνών σχέσεων. Θέμα μας είναι η ασφάλεια των μεταναστών στη χώρα υποδοχής. Η επιλογή του θέματος έγινε με βάση το ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται γύρω από αυτό, αλλά και την ύπαρξη πλούσιων βιβλιογραφικών πηγών που καθιστούν εύκολη την πρόσβαση και συλλογή τους. Σκοπός ειδικότερα της εργασίας αυτής είναι η ανάλυση της σχέσης της ασφάλειας με το φαινόμενο της μετανάστευσης, καθώς και η βιβλιογραφική ανασκόπηση στο θέμα των επιπτώσεων της ασφάλειας της μετανάστευσης για διάφορες χώρες Για τη διερεύνηση του θέματος αυτού θα γίνει αφενός μια παρουσίαση της έννοιας της ασφάλειας γενικότερα στο ιστορικό της πλαίσιο, για να περάσουμε στη συνέχεια στο ζήτημα των επιπτώσεων του μεταναστευτικού φαινομένου στην ασφάλεια στις κοινωνίες που το βιώνουν είτε ως χώρες αποστολής είτε ως χώρες υποδοχής μεταναστών. Στη συνέχεα θα παρουσιαστούν ερευνητικά δεδομένα για τις διαφορετικές αντιλήψεις περί ασφάλειας των μεταναστών στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ο τρόπος που αυτές αποτυπώνονταν μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων πρακτικών. Τέλος, θα καταλήξουμε στην πολυπλοκότητα του ζητήματος της ασφάλειας των μεταναστών στη σύγχρονη εποχή, [όπου η ασφαλής υποδοχή και κοινωνική μέριμνα των μεταναστών αποτελεί βασικό δείκτη της κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής σταθερότητας μιας χώρας]. Συνυφασμένη με την ιστορία της ασφάλειας των μεταναστών είναι και η διεθνής πολιτική, οπότε θα γίνεται λόγος και την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων. Τέλος, αναφέρουμε τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις για τη δημιουργία ενός κώδικα αξιών για την ασφάλεια των μεταναστών στη χώρα υποδοχής.
Security of migrants in the host country
Keywords: Μετανάστευση; Μετανάστες; Ασφάλεια, Διεθνής; Εθνική ασφάλεια--Ελλάδα; Εθνική ασφάλεια; Σπουδές Ασφάλειας; Διεθνής Ασφάλεια; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Διαχείριση κρίσης; Χώρα υποδοχής