Τα ρηματικά πολυλεκτικά στο έργο του Κώστα Ταχτσή: αυτόματη ανεύρεση, ηλεκτρονική καταγραφή, σχολιασμός - Παπαδοπούλου, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η ιδιωματικότητα αποτελεί ένα πρωτεύον φαινόμενο στη φυσική γλώσσα. Ξεκινώντας από απλές λέξεις, μπορεί να εμφανιστεί μέσα από ευρύτερες γλωσσικές δομές. Οι πολυλεκτικές εκφράσεις αποτελούν μια ετερογενή κατηγορία λεκτικών δομών με διαφορετικά σύνολα χαρακτηριστικών, που διακρίνονται από την ιδιοσυγκρασιακή συμπεριφορά τους. Εξάλλου, οι γλώσσες εμπλουτίζονται με νεολογισμούς σε καθημερινή βάση, γεγονός που καθιστά την καταλογογράφησή τους σε λεξικά και θησαυρούς ένα ιδιαίτερα σύνθετο εγχείρημα.Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έγινε προσπάθεια να μελετηθεί η παρουσία των ρηματικών πολυλεκτικών εκφράσεων στο έργο Το Τριτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή. Για την ολοκλήρωση του πονήματος πραγματοποιήθηκε χειρωνακτική επεξεργασία και επιπλέον αξιοποιήθηκε η σουίτα εργαλείων MWEToolkit με σκοπό την αυτόματη ανεύρεση των ΠΛΕ. Ακολούθησε καταγραφή και συγκριτικός σχολιασμός των ευρημάτων.
Keywords: Ελληνική γλώσσα - Ρηματικές εκφράσεις -- Λογοτεχνία; Ταχτσής , Κώστας , 1927-1988 -- Γλώσσα; Ταχτσής , Κώστας , 1927-1988 -- Ερμηνεία και κριτική; Ελληνική πεζογραφία, Σύγχρονη -- 20ος αιώνας -- Ιστορία και κριτική; Πολυλεκτικές εκφράσεις; Ρηματικές πολυλεκτικές εκφράσεις; Επεξεργασία φυσικής γλώσσας; Προφορικότητα; MWE Toolkit; Multiword expressions; Verbal multiword expressions; Natural language processing; Orality