Η Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους (Μάρτιος-Απρίλιος 1823): Τα πρόσωπα και οι συγκρούσεις που οδήγησαν στον Εμφύλιο - Τσόκου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους (29 Μαρτίου - 18 Απριλίου) ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, ο Νόμος της Επιδαύρου, ως συνέχεια του πρώτου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης. Συμμετείχαν πληρεξούσιοι από όλη την επικράτεια εκπροσωπώντας διαφορετικές τάξεις: πολιτικοί, οπλαρχηγοί, προεστοί, έμποροι, πλοιοκτήτες. Συγκρούστηκαν διεκδικώντας ηγετικές θέσεις στον Αγώνα, σχηματίζοντας δύο αντίπαλες παρατάξεις: τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς. Η σφοδρή αντιπαράθεσή τους και η διεκδίκηση εθνικού δανείου από την Αγγλία οδήγησε στον Εμφύλιο το Φθινόπωρο του 1823. Σημαντικές προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στις συγκρούσεις ήταν οι: Θ. Κολοκοτρώνης, Α. Μαυροκορδάτος, Ι. Κωλέττης, Π. Μαυρομιχάλης, Γ. Κουντουριώτης, Δ. Υψηλάντης, Κ. Δεληγιάννης, Α. Ζαΐμης.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Άστρος (Ελλάδα) -- Ιστορία; Β΄ Εθνοσυνέλευση; Άστρος; 1823; Πληρεξούσιοι; Νόμος Επιδαύρου; Πολιτικοί; Στρατιωτικοί; Εμφύλιος; Κολοκοτρώνης; Μαυροκορδάτος; 2nd National Assembly; Astros; 1823; Plenipotentiaries; Law of Epidaurus; Politicians; Military; Civil War; Kolokotronis; Mavrokordatos