Η εμπειρία της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών αντιμετώπιση, προοπτικές και επίδραση στην αγορά εργασίας - Καρακώστα, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ανεργία ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική θεωρία. Το ζήτημα της ανεργίας απασχολεί τις περισσότερες χώρες, είτε είναι αναπτυγμένες, είτε υπανάπτυκτες, είτε υπό ανάπτυξη χώρες. Οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής σε συσχετισμό με την πολύχρονη υποχώρηση της οικονομίας και την διαρθρωτική ανεργία σε αρκετές χώρες, οδηγεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μια διαρκή αναζήτηση εργασίας. Ένας από τους βασικούς στόχους της κοινωνικής πολιτικής και των πολιτικών απασχόλησης που εφαρμόζουν τα κράτη, πρέπει να είναι η εξάλειψη της ανεργίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, διότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας. Στην Ελλάδα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και έως σήμερα τα ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη λήψη και την εφαρμογή πολιτικών για τον περιορισμό της. Ένα από τα προγράμματα που δημιουργήθηκε και άρχισε να υλοποιείται κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, το οποίο υφίσταται έως σήμερα, είναι το πρόγραμμα της Κοινωφελής Εργασίας το οποίο κατά κύριο λόγο απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την εμπειρία της ανεργίας, τις προοπτικές και την επίδραση στην αγορά εργασίας, καθώς και να εξετάσει ως μελέτη περίπτωσης, αν το εν λόγω πρόγραμμα ορισμένης διάρκειας εκπληρώνοντας το βασικό του στόχο, την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία ή αν αποτελεί μια προσωρινή λύση που με την ολοκλήρωση του οι συμμετέχοντες επιστρέφουν ξανά στη κατάσταση της ανεργίας. Παράλληλα εξετάζεται αν η ίδια η εφαρμογή του προγράμματος συμβάλλει στην ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης για την αντιμετώπιση των κρίσεων που υφίσταται η αγορά εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013314 cd
Keywords: Ανεργία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανεργία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Οικονομική ύφεση -- 2010- -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ανεργία -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική; Είδη ανεργίας; Αγορά εργασίας; Ενεργητικές πολιτικές; Προσωρινή απασχόληση; Κοινωφελή εργασία; Types of unemployment; Labor market; Active policies; Temporary employment; Workfare schemes