Εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Περίπτωση μελέτης: Ευέλικτες μορφές απασχόλησης - Γιαννακοπούλου, Δήμητρα Π. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με ένα από τα πιο επίκαιρα και πολυσυζητημένα θέματα της τελευταίας διετίας, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Η ανατροπή αυτή στο χώρο των εργασιακών σχέσεων είναι αποτέλεσμα της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και της προσπάθειας των επιχειρήσεων να μειώσουν το εργασιακό κόστος, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις και συγχρόνως να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς για να είναι βιώσιμες. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους ανάλογα με τις εξελίξεις στο χώρο των εργασιακών σχέσεων και πάντα υπό την απειλή περαιτέρω μείωσης ή ακόμα και απώλειας του εισοδήματός τους. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η μερική απασχόληση, η τηλεργασία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ, έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος έναντι της παραδοσιακής μορφής απασχόλησης, όπου ο εργαζόμενος απασχολείται 8 ώρες ημερησίως, σε συγκεκριμένο χώρο του εργοδότη, με τις ανάλογες αποδοχές και με κύριο χαρακτηριστικό τη μονιμότητα και τη μακροχρόνια σχέση εργασίας εργοδότη- εργαζόμενου. Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στη χώρα μας το εργασιακό σκηνικό προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα και εξελίσσεται άλλοτε προς όφελος των εργοδοτών και άλλοτε των εργαζομένων (μείωση ημερήσιου χρόνου απασχόλησης για να διατηρηθεί η θέση εργασίας τους) μα συνήθως προς όφελος του κράτους, αφού προσπαθώντας να καλύψει οικονομικά κενά 'βάζει χέρι' στην τσέπη τόσο της μιας όσο και της άλλης πλευράς. Προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των νέων διατάξεων και η αυστηρή τιμωρία όσων εργοδοτών εκμεταλλεύονται τα νέα μέτρα και τις αλλαγές εις βάρος των εργαζομένων τους και χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην επιχείρησή τους. Στο κύριο τμήμα της μεταπτυχιακής αυτής διατριβής εξετάζονται οι βασικές έννοιες των εργασιακών σχέσεων και παρουσιάζονται αναλυτικά οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που συναντάμε στη χώρα μας, με στοιχεία που αφορούν τη διαχρονική τους εξέλιξη.
Μ.Δ.Ε. 79
Keywords: Εργασιακές σχέσεις -- Ελλάδα; Μερική απασχόληση -- Ελλάδα; Απασχόληση; Ευέλικτες μορφές απασχόλησης; Εργασιακές σχέσεις; Οικονομική ανάπτυξη; Μερική εργασία; Τηλεργασία; Συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Φασόν; Δανεισμός εργαζομένων