Ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρειών της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αριθμοδεικτών - Λεπενιώτη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Είναι γεγονός, ότι την τελευταία τριετία στην παγκόσμια αγορά έχουν συντελεστεί πλήθος εξελίξεων απόρροια και του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, αλλά και της πανδημίας του COVID-19. Η σύγκρουση στην Ουκρανία ειδικότερα έχει επιδράσει καθοριστικά την οικονομία συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει πλήξει τις χώρες της ΕΕ ανάλογα με την εξάρτηση που έχει κάθε μία από αυτές στη ρωσική αγορά. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η χρηματοοικονομική κατάσταση δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας σήμερα στην Ελλάδα, της ΔΕΗ και της Elpedison για το χρονικό διάστημα 2018-2022. Το βασικό συμπέρασμα που εξάχθηκε από την παρούσα εργασία ήταν ότι οι εταιρείες ενέργειας ευνοήθηκαν σημαντικά από την πανδημία του COVID 19 και την ενεργειακή κρίση, επιτυγχάνοντας να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους και αντίστοιχα να επιτύχουν υψηλά κέρδη, όταν τόσο η ΔΕΗ όσο και η Elpedison εμφάνισαν ζημιές την περίοδο 2018-2019. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χρηματοοικονομική ανάλυση, σαφή υπεροχή εμφανίζει η ΔΕΗ στο πεδίο της ρευστότητας και ελαφρά υπεροχή στο πεδίο της δομής κεφαλαίων, ενώ την ίδια στιγμή η Elpedison εμφανίζει με τη σειρά της υπεροχή στο πεδίο της αποδοτικότητας και της δραστηριότητας, ενώ βασικό κοινό ζήτημα και των δύο εταιρειών ήταν η σημαντική αύξηση των απαιτήσεων τους από τους πελάτες, απόρροια του γεγονότος ότι πολλοί καταναλωτές αδυνατούσαν να προβούν σε πληρωμές των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος λόγω του πληθωρισμού την τελευταία διετία.
Analysis of financial statements of electricity companies through numerical indicators
Μ.Δ.Ε. 110
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Ενεργειακή κρίση; COVID 19- Πανδημία, 2020; Ενεργειακή κρίση; Πόλεμος; Χρηματοοικονομική κατάσταση; Πανδημία; Energy crisis; War; Financial performance; Pandemic