Ανεργία νέων έως 30 ετών - πολιτικές απασχόλησης και αποτελεσματικότητά τους - Δόσχορη, Έλενα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως στόχο τη διερεύνηση της ανεργίας, έτσι όπως αυτή εμφανίζεται στους νέους έως 30 ετών, με πρόσθετη μεταβλητή διερεύνησης την αποτελεσματικότητα των πολιτικών απασχόλησης για τους άνεργους, που εφαρμόζονται από το κράτος. Η μελέτη ξεκινά με τον αποσαφηνισμό εννοιών όπως η ανεργία και η απασχόληση και προχωρά σε βιβλιογραφική ανασκόπηση για τα παραπάνω θέματα σε διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, αλλά και καταγραφή της επικαιρότητας για την εικόνα των νέων ανέργων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και στην παρουσίαση των πολιτικών απασχόλησης μέσα από τους επίσημους φορείς εκπόνησης τους. Η έρευνα, με την μέθοδο των ανοιχτών συνεντεύξεων, επιχειρεί να αναδείξει το ζήτημα της ανεργίας μέσα από τους άμεσους πληροφορητές, τους ίδιους τους νέους ανέργους. Τα δεδομένα των συνεντεύξεων θα αναλυθούν με την μέθοδο της θεματικής ανάλυσης, όπως αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο των κοινωνικών επιστημών, για την καταγραφή και ταξινόμηση των χαρακτηριστικών και των αντιλήψεων ερευνητικού δείγματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 011289-011290 cd
Keywords: Ανεργία -- Έρευνα -- Ελλάδα; Απασχόληση -- Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική -- Ελλάδα; Ανεργία; Απασχόληση; Πολιτικές απασχόλησης; Νέοι; Συνεντεύξεις; Unemployment; Employment; Employment policies; Young people; Interviews