Η λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας ενός μεσαίου δήμου μετά την κατάργηση προληπτικού ελέγχου επί των δαπανών του. Ο ρόλος του προϊσταμένου διεύθυνσης οικονομικής υπηρεσίας - Μέγκουλα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου τον υποστηρίζει σε κάθε δραστηριότητά του και έχει την ευθύνη της οικονομικής του διαχείρισης. Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου επί των δαπανών του Δήμου αύξησαν τις απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας και τις αρμοδιότητες του προϊσταμένου της. Σκοπός: της εργασίας είναι, να διερευνήσει τις επιπτώσεις από την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και τις αρμοδιότητες του προϊσταμένου της. Μέθοδος: Για την υλοποίηση του ερευνητικού σκοπού εφαρμόστηκε η μέθοδος της συγκριτικής αξιολόγησης.Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύγκριση των αρμοδιοτήτων του Προϊσταμένου Οικονομικής Υπηρεσίας ενός Δήμου πριν και μετά την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου. Αποτελέσματα: Οι αρμοδιότητες του Προϊσταμένου Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου αυξήθηκαν, καθώς εν απουσία του προληπτικού ελέγχου, η έγκριση για την υλοποίηση κάθε δαπάνης αποτελεί ευθύνη του προϊσταμένου. Συμπεράσματα: Ο προληπτικός έλεγχος παρείχε μια δικλείδα ασφαλείας καθώς ο έλεγχος διενεργείται πριν την υλοποίηση της δαπάνης. Κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση του ρόλου του Προϊσταμένου Οικονομικής Υπηρεσίας, η εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου και η επαναφορά του προληπτικού ελέγχου με την προϋπόθεση διαδικαστικών βελτιώσεων.
Operation of a medium-sized municipality financial service after the removal of preventive control over its expenditure. The role of the head of the financial department.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια οικονομική; Εσωτερικός Έλεγχος; Προληπτικός Έλεγχος; Δήμος; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Οικονομική υπηρεσία