Διερεύνηση των επιπέδων άγχους και φόβου από την πανδημία Covid-19 σε σχέση με την ποιότητα ζωής σε ασθενείς ιδιωτικού ιατρείου - Χρισταρά, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και ο αντίκτυπός που έχει επιφέρει στην κοινωνική συνοχή, την οικονομία και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ο φόβος και το άγχος για την υγεία αποτελούν παράγοντες που επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να αξιολογήσει το επίπεδο άγχους και φόβου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, να διερευνήσει πως αυτά μεταβάλλονται με βάση κοινωνικά, δημογραφικά και ατομικά χαρακτηριστικά και να αναδείξει τις επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής των ατόμων. Υλικό και μέθοδος: Στην έρευνα συμμετείχαν 112 άτομα που επισκέφθηκαν ένα ιδιωτικό πνευμονολογικό ιατρείο κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Για την συλλογή των δεδομένων, έγινε χρήση ερωτηματολογίου το οποίο αποτελείται από 6 ξεχωριστές ενότητες Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 25. Αποτελέσματα: Η έρευνα κατέγραψε υψηλά ποσοστά στιγματισμού που σχετίζεται με τον Covid-19 ιδιαίτερα για αλλοδαπούς (50,9%) και υγειονομικούς εργαζόμενους (29,5%), με τους μισούς συμμετέχοντες να θεωρού ότι τα άτομα νοσούν λόγω ανεύθυνης συμπεριφοράς. Ο φόβος για τον Covid-19 φαίνεται να είναι σημαντικά υψηλός (m=15.7) με το φύλο (γυναίκες) να είναι ανάμεσα στους καθοριστικούς παράγοντες για υψηλότερα επίπεδα φόβου. Το άγχος των ατόμων εμφανίζεται σε φυσιολογικά επίπεδα (m=5.6) παρόλο που αποδεικνύεται ότι υψηλότερα επίπεδα φόβου οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα άγχους. Τέλος, τόσο ο φόβος (p=0.000) όσο και το άγχος (p=0.003) συσχετίζονται αρνητικά με τις περισσότερες διαστάσεις της ποιότητας ζωής. Συμπεράσματα: Η έρευνα αναδεικνύει το στίγμα που δημιουργεί ο Covid-19, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, καταγράφονται αυξημένα επίπεδα φόβου και άγχους τα οποία με την σειρά τους επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων. Μια σειρά δημογραφικών χαρακτηριστικών όπως το φύλο και πεποιθήσεων των ατόμων όπως η προσδοκία για την σύντομη αντιμετώπιση της πανδημίας, συσχετίζονται με το στίγμα, τον φόβο, το άγχος και την ποιότητα ζωής των ατόμων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013438 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα-- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ποιότητα ζωής -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Covid-19; Πανδημία; Στίγμα; Άγχος; Φόβος; Ποιότητα ζωής; Pandemic; Stigma; Anxiety; Fear; Quality of life