Εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+ / LGBTQI+ προσφύγων σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης: η περίπτωση της μαθητικής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ / LGBTQI+ προσφύγων στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών - Μπακούρος, Βασίλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Οι ΛOATKI+/LGBTQI+ πρόσφυγες ή/και μετανάστες συνιστούν εντός του μεταναστευτικού πληθυσμού μια κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απορρέουν από τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους. Αποτελούν ουσιαστικά ipso jure μια μειονότητα εντός της μειονότητας που συγκροτούν οι μετανάστες/πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αυτός ο κοινωνικός εγκιβωτισμός αποτελεί αντικείμενο αυτής της εργασίας και διερευνάται μέσα από το βίωμα και τις εμπειρίες των ατόμων αυτών με αφετηρία μια σχολική δομή της μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» στην Αθήνα, ενταγμένη ερευνητικά στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας. Η επισήμανση αυτή αφορά την υπόμνηση της στάσης που τηρεί (ή συντηρεί) για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+/LGBTQI+ ατόμων γενικότερα, και όχι μόνο των προσφύγων/μεταναστών, τόσο το ελληνικό κράτος όσο και διάφοροι κοινωνικοί θεσμοί. Καταληκτικά, η παρούσα έρευνα προβάλλει το αίτημα και τη δυνατότητα της ενεργού πολιτειότητας για τους LGBTQI+ πρόσφυγες/μετανάστες. Η προβολή αυτή ισοδυναμεί με την απαίτηση του διαρκούς και έμπρακτου εκδημοκρατισμού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, την άρνηση της ρητορικής του μίσους και τη κατάφαση στη διαφορετικότητα ως κεντρική οργανωτική αρχή κάθε προοδευτικής αγωνιστικής διεκδίκησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012601 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Ελλάδα; Μετανάστες -- Ελλάδα; Σεξουαλικές μειονότητες -- Ελλάδα; Σεξουαλικές μειονότητες -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Σεξουαλικότητα -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμικότητα -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Μειονότητες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Κοινωνική δικαιοσύνη -- Ελλάδα; Διαπολιτισμικότητα; Εκπαίδευση; Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών; ΛΟΑΤΚΙ+; Μετανάστης; Πρόσφυγας; Πολιτισμός; Πολυπολιτισμικότητα; Προκατάληψη; Ρατσισμός; Σεξουαλικός προσανατολισμός; Ταυτότητα; Ομοφοβία; Ομοφυλόφιλος; Ομοφυλόφιλη; Civilization; Education; Gay; Homophobia; Identity; Interculturalism; LGBTQI+; Lesbian; Migrant; Multiculturalism; Prejudice; Racism; Refugee; Sexual orientation; Sunday School of Immigrants