Η δυνατότητα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλιείας: Η περίπτωση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού - Αυδή, Καλλιρρόη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο στη σύγχρονη ελληνική οικονομική πραγματικότητα με πολύ μεγάλη παράδοση, τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και γενικότερα στις μεσογειακές χώρες. Επίσης αποτελεί μία πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, ήδη από την αρχαία οικονομική της ιστορία. Η σημασία που έχει ο τομέας της αλιείας υπερβαίνει την άμεση συμβολή του στο Α.Ε.Π. της χώρας, καθώς συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού πολλών παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων. Ο τομέας της Αλιείας περιλαμβάνει τους κλάδους: της Θαλάσσιας Αλιείας, της Υδατοκαλλιέργειας και της Μεταποίησης & Εμπορίας, οι οποίοι, παρά τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιάζουν με τα κατάλληλα μέτρα, είτε σε εθνικό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κοινή Αλιευτική Πολιτική) προοπτικές ανάπτυξης. Η αλιεία στις λιμνοθάλασσες ήταν και είναι το κύριο χαρακτηριστικό επάγγελμα των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτές, είτε σαν κύρια επαγγελματική δραστηριότητα, είτε σαν δεύτερο επάγγελμα. O υγρότοπος που σήμερα ονομάζεται λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κατά την αρχαιότητα δέσποζε στην περιοχή αποτελώντας πηγή πλούτου και ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών εργάζονται σήμερα περίπου 250 επαγγελματίες αλιείς, ή άτομα που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από το ψάρεμα χωρίς να έχουν επαγγελματική άδεια και δραστηριοποιούνται 7 Αγροτικοί Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί. Παρά τα βήματα ανάπτυξης που έχουν γίνει στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού με το Τοπικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ 4, του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΛΙΕΙΑ 2007-2013 εγκρίθηκε το Τοπικό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών» (LEADERΑλιείας) της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΕ ΟΤΑ, με τίτλο «Οικοτουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές σε αλιευτικές περιοχές της Αιτωλίας», υπάρχουν μια σειρά από βήματα που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί περαιτέρω η αλιεία στην περιοχή (ανάπτυξη υποδομών γύρω από τη λιμνοθάλασσα, ενίσχυση αλιείας μικρής κλίμακας, όπως αυτό προβλέπεται και από την Πράσινη Βίβλο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής).
The possibility to finance small fishing business: The case of the Lagoon Mesolongiou- Aitolikou
Keywords: Αλιεία--Ελλάδα--Μεσολόγγι; Μεσολόγγι (Ελλάδα)--Οικονομικές συνθήκες; Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακή ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Αλιεία; Ελληνική οικονομία; Θαλάσσια αλιεία; Υδατοκαλλιέργεια; Μεταποίηση και εμπορία