Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και διακυβέρνηση: η περίπτωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ιλινόιου - Τσουρούφλης, Γεράσιμος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αποτελούν συνασπισμούς εθνικών κόμματων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναπτύχθηκαν παράλληλα με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αρχικά ως σχηματισμοί ομάδων στο πλαίσιο της Συνέλευσης (αργότερα Κοινοβουλίου) της ΕΚΑΧ. Στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έλαβαν σταδιακά την μορφή «κόμματος» ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν σε εκλογές κατά το 1979, οπότε και αναδεικνύεται το πρώτο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο άμεσα εκλεγμένο. Οι δύο βασικές πολιτικές ομάδες σε επίπεδο ευρωπαϊκών κοινοτήτων ήταν η Χριστιανοδημοκρατική και Σοσιαλιστική. Στελέχη και των δύο πόλων συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την οποία προέκυψαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (και μετέπειτα Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών). Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ιδρύθηκε επίσημα το 1976. Με κινητήριες δυνάμεις τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα των κρατών μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κρατά τον χριστιανοδημοκρατικό χαρακτήρα μέχρι το 1990 οπότε και μεταβάλλει την φυσιογνωμία του. Η διεύρυνση της ευρωπαϊκής κοινότητας, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η ανάγκη διατήρησης της πολιτικής και εκλογικής δυναμικής του Κόμματος, υπαγορεύουν την «στροφή» προς την κεντρο-δεξιά. Σήμερα αποτελεί την πρώτη δύναμη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ συνέδεσε άρρηκτα την διαδρομή του με την εξέλιξη –οικονομική και νομισματική- της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Keywords: Πολιτικά κόμματα--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Διακυβέρνηση; Πολιτικά κόμματα; Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Ευρωπαϊκές εκλογές; Χριστιανοδημοκρατία; Συνθήκες Ευρωπαϊκής Ένωσης