Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τον αποτελεσματικό σχολικό ηγέτη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας - Πόθου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ποιότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και επομένως ο ρόλος του διευθυντή-ηγέτη κρίνεται καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αργολίδας για τον αποτελεσματικό σχολικό ηγέτη, καθώς έχουν συντελεστεί πολλές αλλαγές, διοικητικές, εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές, στο χώρο του σχολείου σήμερα. Αναλυτικότερα, στο θεωρητικό μέρος της εργασίας, παρουσιάζονται οι διοικητικοί ρόλοι και οι διοικητικές λειτουργίες του διευθυντή της σχολικής μονάδας, τα κυρίαρχα μοντέλα της σχολικής ηγεσίας που εφαρμόζει, τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες του αποτελεσματικού σχολικού ηγέτη, οι πρακτικές ηγεσίας του διευθυντή προκειμένου να θεωρηθεί αποτελεσματικός ηγέτης και οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του σχολείου και του σχολικού ηγέτη. Όσον αφορά το ερευνητικό μέρος, πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε 156 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αργολίδας για τον αποτελεσματικό σχολικό ηγέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του σχολικού ηγέτη είναι να είναι αμερόληπτος, να είναι ηθικός, να είναι οργανωτικός, να είναι ειλικρινής και να διακατέχεται από συνεργατική κουλτούρα. Επίσης, οι κυριότερες πρακτικές ενός αποτελεσματικού διευθυντή είναι να εφαρμόζει ισότιμα για όλους τους εκπαιδευτικούς την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία, να είναι ανοιχτός σε διαφορετικές προσεγγίσεις και λύσεις, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τους εκπαιδευτικούς και να ενδιαφέρεται για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της αποτελεσματικότητας του σχολικού ηγέτη να σέβεται τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και να αντιμετωπίζει δίκαια όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες.
Αριθμός Εισαγωγής: 013676 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διευθυντής σχολικής μονάδας; Διοικητικοί ρόλοι και λειτουργίες; Κυρίαρχα μοντέλα σχολικής ηγεσίας; Χαρακτηριστικά και δεξιότητες αποτελεσματικού σχολικού ηγέτη; Πρακτικές αποτελεσματικής σχολικής ηγεσίας; Παράγοντες αποτελεσματικότητας σχολικού ηγέτη; School principal; Administrative roles and functions; Dominant models of school leadership; Characteristics and skills of an effective school leader; Effective school leadership practices; School leader effectiveness factors