Φρίντριχ Νίτσε (1844–1900). Η ζωή, το έργο και η εποχή του - Χριστοπούλου, Θεοδούλη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διπλωματική εργασία εξετάζει τη ζωή και το έργο του Φρίντριχ Νίτσε. Στην αρχή, αναφέρονται η γέννηση, η οικογένεια και οι σπουδές του Νίτσε, εστιάζοντας στις συνθήκες που διαμόρφωσαν τη φιλοσοφική του πορεία. Στη συνέχεια, διερευνάται το φιλοσοφικό πλαίσιο που ο Νίτσε ανέπτυξε, με κύρια χαρακτηριστικά την αμφισβήτηση της παραδοσιακής ηθικής και την προώθηση του υπερανθρώπου. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται οι βασικές του ιδέες και τα σημαντικότερα έργα του, όπως «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» και «Η Γέννηση της Τραγωδίας». Τέλος, αναφέρεται το τέλος της ζωής του και η διαρκής επιρροή του στη φιλοσοφία και την τέχνη.
Keywords: Νίτσε, Φρίντριχ, 1844-1900 -- Βιογραφία; Νίτσε, Φρίντριχ, 1844-1900 -- Ερμηνεία και κριτική; Φιλόσοφοι -- Γερμανία -- 19ος αιώνας; Φιλοσοφία, Γερμανική; Φρίντιχ Νίτσε; Αξία της δημιουργικότητας; Σύγχρονη σκέψη; Φιλοσοφία; Τέχνη; Friedrich Nietzsche; Value of creativity; Modern thought; Philosophy; Art