Η οικονομική και φορολογική αντιμετώπιση της Πανδημίας - Μπλάτσιου, Ελισάβετ - Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμέτωπη της πανδημία του ιού SARS COV-2 (Covid-19). Παρουσιάζονται τα μέτρα προς επιτηδευματίες / νομικά πρόσωπα καθώς και προς φυσικά πρόσωπα. Η ανάλυση βασίζεται σε επισκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας αλλά και στην παρουσίαση ποσοτικών στοιχείων που περιγράφουν την επίδραση των μέτρων στην οικονομία παγκόσμια και εθνικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία ακολούθησε ένα τύπο ανάπτυξης σε σχήμα U. Συνεπώς, η ύφεση που παρουσιάστηκε τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων ακολουθήθηκε από ισχυρή ανάπτυξη. Οι βασικές συνέπειες της πανδημίας ήταν η διατάραξη των αλυσίδων τροφοδοσίας, η οποία βραχυχρόνια οδήγησε σε μείωση τιμών, στο σημείο να μηδενιστεί η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα. Στο μακροχρόνιο ορίζοντα όμως, η διαταραχή των αλυσίδων τροφοδοσίας μείωσε τη προσφορά αυξάνοντας τις τιμές και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό. Όμως, νέοι κίνδυνοι αναδύθηκαν για την οικονομική ανάπτυξη από τη πολεμική σύρραξή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το νέο αυτό εξωγενές σοκ οδήγησε στη αύξηση των τιμών ενέργειας ενώ επιδείνωσε περαιτέρω τις διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Το αποτέλεσμα ήταν έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
The economic and tax treatment treatment of the Pandemic
Μ.Δ.Ε. 39
Keywords: Πανδημία; Οικονομία; Πανδημία; Οικονομική; Φορολογική; Αντιμετώπιση; Οικονομικά; Φορολογικά; Μέτρα; Ελληνική; Κυβέρνηση; Greek; Government; Covid 19; Economic; Tax; Treatment; Measures; Growth; U-shaped; Οικονομία; Greek economy; Pandemic