Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά: Από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. - Προκόπη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Από την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους τέθηκαν οι βάσεις για την τοπική οργάνωση και αυτοδιοίκηση των περιοχών που αποτελούσαν μέρος της χώρας. Η Τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα θεσμό εξουσίας, που έρχεται σε άμεση επαφή με τον λαό και καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως τις τοπικές ανάγκες και τα προβλήματα αλλά και να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αυτό μπορεί να το κάνει με τους διάφορους οργανισμούς που διαθέτει αλλά και με τις δημοτικές επιχειρήσεις που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός των οποίων είναι να συμβάλλουν εν μέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην κοινωνική παρέμβαση μέσω των θεσμών και των δράσεων, αναλαμβάνοντας και ολοκληρώνοντας έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Παρ ‘όλα αυτά η παθογένεια του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας με την άμεση επέμβαση και έλεγχο πάνω στην Τοπική αυτοδιοίκηση και η χρόνια δυσκαμψία και γραφειοκρατία του Δημόσιου μηχανισμού δεν επιτρέπει την πραγματική ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο βαθμό που γίνεται σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχρονικά, η παρούσα εργασία εξετάζει τις νομικές μορφές και κλάδους των Ο.Τ.Α. καθώς και τις κατηγορίες επιχειρήσεων τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και τη δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών το 2020. Η μελέτη αυτή έρχεται να συμβάλλει στη βιβλιογραφία για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που, μέχρι σήμερα, είναι ελλιπής (καθώς δημιουργήθηκαν μόλις το 2020), εξετάζοντας, πέρα από το θεσμικό τους πλαίσιο και το οργανωτικό τους μοντέλο, τη μέχρι τώρα πορεία σύστασής τους και μία πρώτη εκτίμηση των θετικών αλλά και αρνητικών χαρακτηριστικών τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί.
Business activity in local government over time: From the Municipal Enteprises to the Development Organizations.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δήμοι; Αναπτυξιακοί οργανισμοί; Δημοτικές επιχειρήσεις; Αυτοδιοίκηση