Οδηγός Σχεδίασης Dashboard - Βατσή, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η κατανόηση και η ανάλυση των δεδομένων αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για τη λήψη των καλύτερων αποφάσεων σε κάθε επιχείρηση. Ωστόσο, ο όγκος των πληροφοριών που είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή είναι τεράστιος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ικανότητα φιλτραρίσματος, ανάλυσης και οπτικοποίησης των πιο κρίσιμων δεδομένων. Ένα dashboard λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που επιτρέπει τη συγκέντρωση και την παρουσίαση δεδομένων με τρόπο διαδραστικό, κατανοητό και άμεσα αξιοποιήσιμο. Η σωστή σχεδίαση ενός dashboard προσφέρει γρήγορη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες μέσω δυναμικών γραφημάτων και ορισμένων δεικτών απόδοσης(KPIs), ενώ παράλληλα οπτικοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Στόχος αυτής της διπλωματικής είναι να διερευνήσει, να αναλύσει και να αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές που αφορούν το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την χρήση του dashboard στη διαχείριση και στην ανάλυση δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι η ανάλυση της σημασίας των dashboards, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός διαδραστικού πίνακα εργαλείων, η σύγκρισή του με άλλα υπάρχοντα εργαλεία, η μελέτη της επίδρασής τους στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών, η αξιολόγηση της χρηστικότητας και της εμπειρίας χρήστη για τη βελτίωση της κατανόησης δεδομένων από τεχνικό και μη τεχνικό κοινό, και τέλος η ανάπτυξη ενός πλαισίου βέλτιστων πρακτικών για τη δημιουργία αποδοτικών και ευέλικτων dashboards.
Keywords: Πίνακας Δεδομένων, Power-BI