Απόψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής σε μαθητές με αναπηρία στο Νομό Αργολίδας. - Κωστοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η μελέτη εστιάζει στις στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής (Φ.Α.) της περιφέρειας Αργολίδας σχετικά με την ένταξη των μαθητών με αναπηρία στις τάξεις ΦΑ. Διερευνά διάφορους παράγοντες όπως η κατάρτιση των εκπαιδευτικών, η διαθεσιμότητα των πόρων και οι κοινωνικο-πολιτιστικές επιρροές που επηρεάζουν την εφαρμογή πρακτικών ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς. Σκοπός της Μελέτης: Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι να αξιολογήσει τις απόψεις και τις στάσεις των εκπαιδευτικών ΦΑ από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έναντι της ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς, να εντοπίσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και να αξιολογήσει τον ρόλο της επαγγελματικής ανάπτυξης και των πόρων στην προώθηση της συμπεριληπτικότητας. Η μελέτη επιδιώκει επίσης να επισημάνει τις διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις προσεγγίσεις και τις προκλήσεις τους που σχετίζονται με την ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς. Μεθοδολογία: Η έρευνα χρησιμοποιεί ποσοτική μεθοδολογία, με τη χρήση δομημένων ερωτηματολογίων για τη συλλογή δεδομένων από εκπαιδευτικούς ΦΑ στην περιοχή της Αργολίδας. Διεξήχθησαν στατιστικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ ANOVA και t-test, για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μεταβλητών όπως το φύλο, η ειδικότητα και οι στάσεις των εκπαιδευτικών έναντι της ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς. Δείγμα: Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 100 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Αργολίδας. Το δείγμα επιλέχθηκε για να διασφαλίσει μια ολοκληρωμένη εκπροσώπηση εκπαιδευτικών με διαφορετικές εμπειρίες και προοπτικές για τη συνεκπαίδευση. Εργαλεία: Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός επικυρωμένου ερωτηματολογίου που σχεδιάστηκε για τη μέτρηση των στάσεων των εκπαιδευτικών, των αντιληπτών φραγμών και των αναγκών επαγγελματικής ανάπτυξης σχετικά με την ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με δημογραφικές πληροφορίες, εμπειρίες με ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς και συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη διδασκαλία των μαθητών με αναπηρίες. Αποτελέσματα: Η ανάλυση αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στις στάσεις απέναντι στην ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς με βάση το φύλο, με τις γυναίκες εκπαιδευτικούς να εκφράζουν γενικά πιο θετικές απόψεις από τους άνδρες συναδέλφους τους. Επιπλέον, ενώ το ANOVA για την ειδικότητα δεν έδειξε σημαντικές διαφορές, τόνισε την ανάγκη για ομοιόμορφη εκπαίδευση μεταξύ των ειδικοτήτων. Οι δάσκαλοι εντόπισαν την έλλειψη πόρων, την ανεπαρκή κατάρτιση και τα συστημικά εμπόδια ως τις κύριες προκλήσεις για την εφαρμογή της ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς. Συμπεράσματα: Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ υπάρχει μια γενικά θετική στάση απέναντι στην ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς, σημαντικά εμπόδια εμποδίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της. Αυτά περιλαμβάνουν ανεπαρκή εκπαίδευση, έλλειψη προσαρμοστικού εξοπλισμού και κοινωνικά στιγματισμούς. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενισχυμένη επαγγελματική ανάπτυξη, η καλύτερη κατανομή των πόρων και οι υποστηρικτικές διοικητικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ΦΑ χωρίς αποκλεισμούς. Η μελέτη συνιστά στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των φραγμών και την προώθηση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με λιγότερους αποκλεισμούς για όλους τους μαθητές. Λέξεις-κλειδιά: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Φυσική αγωγή, Στάσεις εκπαιδευτικών, Ειδικές ανάγκες, Εκπαιδευτήρια Αργολίδας.
Attitudes and perceptions of primary and secondary school teachers inArgolis towards Physical Education for students with disabilities.
Keywords: Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Στάσεις; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Physical education for children with disabilities; Physical education and training - Study and teaching; Integration of people with disabilities; Inclusive education; Mainstreaming in education; Physical education teachers - Attitudes; Physical education teachers - Training of; Συμπεριληπτική εκπαίδευση; Φυσική αγωγή; Στάσεις εκπαιδευτικών; Ειδικές ανάγκες; Εκπαιδευτήρια Αργολίδας; Inclusive education; Physical education; Teacher attitudes; Special needs; Schools Argolis